Fekete bodza

Fekete bodza


Térképen mutat
Kedveli a nitrogénben gazdag talajokat. Jól alkalmazkodott az ember által megváltoztatott élőhelyekhez. Illatos virágát és sötét bogyótermését is hasznosítjuk. Felhasználása ennek megfelelően igen széleskörű: szörp, lekvár, leves, ecet, stb. készülhet belőle. C-vitaminban gazdag bogyóit felhasználás előtt magtalanítani kell, mivel a magvak gyengén mérgezőek. Virágából készült tea meghűlés, szénanátha, torokgyulladás, ízületi bántalmak, székrekedés kezelésére, gyógyítására alkalmas.

1. Bodzavirágszörp. Hozzávalók: 20 db bodzavirág ernyő, 2,5 kg cukor, 2,5 l víz, 5 dkg borkősav, 5 dkg citromsav, 50 dkg citrom karikára szelve. Tegyük fel forrni a vizet, amibe keverjük bele a cukrot. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a citromot, a citromsavat és a borkősavat. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, mialatt rendszeresen kevergessük. Ha elkészült szűrjük le és öntsük üvegekbe. 2. Bodzás eperlekvár. Hozzávalók: 1 kg eper, 500 gr befőző-cukor, 6 db bodzavirág. A főzőedénybe helyezett eperre szórjuk rá a cukrot, tegyük rá a bodzavirágot és jól keverjük össze. Addig kell főzni, míg a habját el nem fövi.
  • Fekete bodza