Tíz éves az Agárdi Pálinkafőzde, a minőségi pálinkakészítés megújítója

Tíz éves az Agárdi Pálinkafőzde, a minőségi pálinkakészítés megújítója
Agárd
 
Ajánlatkérés
2012. március 8., Budapest, Agárd – Tízéves fennállása alkalmából tartott március 8-án sajtótájékoztatót (stílusosan a Gellért-hegy csúcsán) a legrangosabb hazai és nemzetközi díjakkal elismert Agárdi Pálinkafõzde.
Az évente több mint 100 000 kézi palackozású, sorszámozott pálinkát elõállító fõzde a kezdetektõl jelentõs szerepet vállalt a pálinka minõségének és fogyasztási kultúrájának megteremtésében, egyúttal a szintén 10 éves pálinka névhasználat alakításában. Az 
Agárdi közel negyven termékbõl álló kínálatának legnépszerûbb tagjai az indulástól kezdve a
kajszi, a cigánymeggy – amelynek neve mára összeforrt az Agárdival – és a körte. A fõzde az
évforduló apropóján idén 10 új italkülönlegességgel bõvíti palettáját, amelyek garantáltan nagy
meglepetéseket tartogatnak a fogyasztóknak, és ezzel várhatóan a cég piaci pozíciója is tovább
erõsödik. A következõ 10 évben is törekednek arra, hogy a pálinka a nemzetközi színtéren egyre
nagyobb népszerûségre tegyen szert.
Az eseményen „premier elõtt” mutatkoztak be a 2010-es évjáratú Agárdi Érlelt Kadarka törköly, az Érlelt Szomolyai Cseresznye, valamint a Miraculum Cseresznye pálinkák.
Magyarországon 10 éve hozzávetõleg még csak 20 kereskedelmi fõzde volt, majd a pálinkarendelet hatására és az állam ösztönzésének köszönhetõen (vissza nem térítendõ támogatást nyújtott egyes technológiai fejlesztésekre) egyre több és igényes versenytárs jelent meg a piacon. Mára a kereskedelmi fõzdék száma 100 körülire nõtt, ám az Agárdi Pálinkafõzde véleményformáló szerepe vitathatatlan:
minõséget és fejlett fogyasztói kultúrát rendelt a magyar pálinkához.
A fõzde 10 éves fennállása során 148 magyar és 90 külföldi díjjal a szakma legrangosabb elismeréseit nyerte el – köztük a párlatok és pálinkák nemzetközi versenyén, a Destillatán megkapta „Az év pálinkája”, „Az év fõzdéje”, „Az év fõzõmestere” és a „Nemzetgyõztes” díjakat, valamint számos arany- és ezüstérmet.
Az Agárdi Pálinkafõzde elismerései (2002-2012) Hazai Nemzetközi Összesen Champion/nagyarany érem 32 4 36
Nemzetgyõztes díj 5 5
Az év fõzõmestere 1 1
Az év pálinkafõzdéje 2 1 3
Az év pálinkája 2 2
Aranyérem 42 11 53
Ezüstérem 39 39 78
Bronzérem 23 28 51
Legeredményesebb kereskedelmi fõzde 3 3
Magyarország pálinkája 1 1
Superbrands 2 2
MagyarBrands 2 2
Szakmai különdíj 1 1
Összesen 148 90 238
A manufaktúraként mûködõ Agárdi Pálinkafõzde kezdeti 100 milliós, zöldmezõs beruházását az évek során újabb kapacitásbõvítõ és egyéb fejlesztések követték, mint pl.: megépítették a vendéglõnek is helyet adó Látogatócentrumot.

Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafõzde egyik tulajdonosa és a 2009-es év fõzõmestere a jubileumi
eseményen beszámolt a cég eddigi sikereirõl és terveirõl: „Elsõ bevételeink elsõsorban a barátok, ismerõsök meggyõzõdésébõl fakadó vásárlásaiból származtak. Ma már országos lefedettséggel forgalmazzuk minõségi pálinkáinkat és szolgáljuk ki az egyre növekvõ vásárlói igényeket.” Majd hozzátette: az indulás évében 5 000 palackot készítettek és ez a szám évrõl-évre nõtt: 2008 óta már több mint 100 000 palack pálinka kerül ki az üstökbõl évente.
2010-ig minden évben nõtt az árbevételük is, és a gazdasági nehézségek ellenére 2011-ben tudták tartani az elõzõ évi forgalmukat (322 millió forint); idén a tavalyihoz hasonlóra számítanak.
A fõzde a következõ 10 évben is a manufaktúrában gyártott, minõségi pálinkagyártás meghatározó szereplõje kíván lenni, és törekszik arra, hogy a pálinka a nemzetközi piacon is egyre nagyobb népszerûségre tegyen szert. A különleges minõségû, kézzel palackozott és sorszámozott Agárdi pálinka megkerülhetetlennek bizonyult a hazai gasztronómiában és a kiskereskedelemben is (ez az arány egyébként szinte a kezdetektõl 60-40%). Külföldön is elindult az Agárdi értékesítése: Magyarország mellett már kapható Belgiumban,
Németországban, Spanyolországban, Svájcban és Szlovákiában, prémium minõségû, magyar delikát termékeket forgalmazó üzletekben.
Ha cigánymeggy, akkor Agárdi! A fõzdében a legkedveltebb ízek az elmúlt tíz évben nem változtak: a három legkeresettebb Agárdi pálinka alapanyagaként szolgáló gyümölcs a kajszi, a cigánymeggy és a körte. A cigánymeggy „újraéledése” kuriózum számba megy, neve mára összeforrt a fõzdével, amely újra felvirágoztatta ezt a gyümölcsöt, mint pálinka alapanyagot. Volt azonban néhány olyan íz is, amelyik mindössze pár évjáratot élt meg; pusztán azért, mert nagyon kevesen ismerték az alapanyagául szolgáló gyümölcsöt.
Az eddigi közel negyven termékbõl álló Agárdi kollekció 2012-ben, a 10 éves évfordulón további 10 újdonsággal bõvül – mind ízében, mind típusában. Az eseményen „premier elõtt” mutatkoztak be az elsõk ezek közül: az Agárdi Érlelt Kadarka törköly, az Érlelt Szomolyai Cseresznye, valamint a Miraculum Cseresznye pálinka tavasztól lesznek kaphatók a boltokban. További új termékeit a nyár folyamán mutatja be a fõzde, így ezekrõl csak annyit árult el, hogy garantáltan meglepetéssel szolgálnak majd a minõségi italok fogyasztói számára. Olyan új típusú termékekrõl van szó, amelyek méltán kerülnek az Agárdi kínálatába, ilyen minõségben eddig hazai elõállításban még nem voltak elérhetõk. Az év végén egy új, önálló termék is megjelenik, ami limitált mennyiségben (néhány száz palack), exkluzív köntösben lesz kapható.
Az Agárdi Pálinkafõzde a korábbi évjáratok értékét szeretné bemutatni azzal, hogy március 8-án
meghirdette azt a csereakciót, amelyben a hónap végéig (vagy évjáratonként és ízenként 6 darabig) várják a 2002-2010 között palackozott Agárdi gyümölcspálinkák felajánlását, amiért cserébe annyi palack 2011-es évjáratút adnak, ahány éves a felajánlott pálinka. A jubileum alkalmából elindították a „Cseppfogó” programot is: a törzsvásárlók az Agárdon és a társaság honlapján üzemelõ webshopon keresztül vásárolt termékek után virtuális „pálinka cseppeket” kapnak, amelyek a következõ vásárlások során fizetõeszközként lesznek felhasználhatók.
 
 További információ:
Agárdi Pálinkafõzde (www.agardi.hu): Vértes Tibor, fõzõmester (tel.: +36-1-22/579-164; e-mail: fozde@agardi.hu)
Sajtókapcsolat:
B&D ComMedia (www.commedia.hu): Béres Anikó, ügyvezetõ igazgató (tel.: +36-1-201-2512; e-mail: aniko.beres@commedia.hu)