1., Undefined variable $start_lat, /chroot/home/liveguide/liveguide.hu/html/websites/www.velencei-to.hu/bootstrap/views/products_templates/0.php (57)
2., Undefined variable $start_long, /chroot/home/liveguide/liveguide.hu/html/websites/www.velencei-to.hu/bootstrap/views/products_templates/0.php (58)

Gárdonyi Géza Tematikus Sétány

Gárdonyi Géza Tematikus Sétány


A Velencei-tó partjára, Agárdra érkező vendégek a település központjából induló árnyas sétányon szívesen sétálnak fürdőzés után, vagy épp a tópartra tartva. 

A területen található ősfák látványa az 1938-as évek fásítási, parkosítási törekvéseinek eredménye: akkoriban minden közút mellé vadgesztenye, hárs, akác, juharfákat ültettek, gyönyörű tájképi környezetet kialakítva ezzel. A 30-as évek nyaralótulajdonosok lokálpatrióta törekvéseinek hatását az épített környezetben máig élvezhetjük, szép példa erre ez a tematikus sétány,  melyet 2012 tavaszától mint új turisztikai fejlesztések helyszíneként is felfedezhetünk.

A Gárdonyi Géza tematikus sétány és turistaút uniós forrásból megvalósult fejlesztés pihenőpadjaival, gyönyörű virágágyásaival ezentúl nemcsak kellemes sétát ígérnek, hanem megújult kulturális felfedeznivalókat is: ezen a sétányon juthatnak el látogatóink a város nevezetességeihez, a történelem, a kultúra, a turisztikai szolgáltatások fontos állomásaihoz. Felfedezőtúránk állomásait táblák segítik, melyen olvashatunk az állomásokról. Elsőként a sírkertben újjászületett Nádasdy-obeliszkről, a településhez kötődő grófi család történetéről, és meglátogathatjuk az obeliszk körüli temetőt is, mely már a 19. században létezett, 1863-tól pedig a Nádasdy család temetkezési helye is. A temetőtől nem messze fedezhetjük fel a szép épületet, a helyi általános iskola és gimnáziumot, mely kiállításoknak és más programokban helyt ad. A nemzetközi viszonylatban is elismert prémium kategóriás, aranyérmes pálinkák Agárdi Pálinkafőzdében készülnek, ennek gyönyörű parkját és a gasztronómia kalandoknak helyet adó éttermét a sétány következő állomásán fedezhetjük fel, ajánljuk kipróbálni! A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia a pálinkafőzde mellett terül el.  Már a 19. században létezett, az 1920-as években elbontották, majd 1930 után újjáépítették. 2000-ben alakították mai formájára. Az eredeti kert kis része a kastélyt övező ősfás park körül látható, a többi részén a fürdő helyezkedik el.  Az Agári Gyógy-és Termálfürdő a kiváló természeti adottságainknak is köszönheti népszerűségét. Az egyedülálló természeti környezetben elhelyezkedő fürdő egész évben várja a gyógyulást, regenerálódást kereső vendégeket, és a kikapcsolódni vágyó családokat. Az idei fejlesztés eredményeként a parkosított udvaron új élménymedence-komplexumot  avattak, mely a gyerekes családok kedvelt célpontja.

A termálfürdő meglátogatása után folytathatjuk utunkat a kerékpározásra is kiválóan alkalmas sétányon, egészen az utolsó állomásig, ahol a hely szülötte,Gárdonyi Géza szülőházalátogatható, mellette a kortárs festészeti kiállításoknak, komolyzenei, jazz koncerteknek helyet adó Velencei-tavi Galériát fedezhetjük fel, és újdonságként az Egri csillagok fő helyszínét, az Egri vár mintájára megépült Gárdonyi rönkvárat, mely a családi programok kiváló helyszíne.

Várjuk szeretettel Agárdon az év minden szakában!

 

 

 

 

 

  • Gárdonyi Géza Tematikus Sétány
  • Gárdonyi Géza Tematikus Sétány
  • Gárdonyi Géza Tematikus Sétány