Megújult az agárdi katonai emlékhely

Megújult az agárdi katonai emlékhely
2484 Agárd, Balatoni út

Térképen mutat

Agárdon, a korábbi szovjet katonai temetőnél és emlékműnél az európai uniós LEADER pályázati támogatásnak is köszönhetően megújult, megszépült a katonai emlékhely.

Az agárdi katonai emlékhely Gárdony város forgalmas helyén, Agárd városközpontjához közel, a 7-es foút mentén az „Értékeink tematikus út” program keretében újult meg. A Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület segítségével megvalósult építkezés során a parkban található labirintus közepén lévő domb középen egy másfél méter magas katolikus kereszt két oldalán kapott helyet az egyenként nyolcvan centi magas teuton és pravoszláv kereszt.


   Ahogy a pályázat anyagában olvasható, a katonai temető korábbi állapotában egy igen elszigetelt és figyelmen kívül hagyott szeglete volt Agárdnak, az elmúlt évtizedekben semmilyen módon sem kapcsolódott a település életébe. 
   A megszépült, megújult park kialakítása közel 3.2 millió forintba került, amihez két és félmillió forint támogatást nyert el a pályázó Gárdonyi Református Egyházközség, míg a fennmaradó összeget, vagyis az áfát Gárdony város vállalta magára. 
   A kis park, amely a gárdonyi „Értékeink tematikus út” elnevezésű program – agárdi katolikus templomkert, agárdi katonai temető, és a Szövetkezetek útját kísérő Dékány András sétány – részeként jött létre, túl azon, hogy tisztességes emléket állít a mai Gárdony város területén harcolt és elhunyt katonáknak, de kedvelt pihenőparkja is lehet az arra járóknak, turistáknak.
 

Forrás: V-tó