Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány

Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány
2475 Kápolnásnyék, Deák F. u. 8.
 
Ajánlatkérés
A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy tevékenyen részt vegyen a Velencei-tó környékén élők kulturális életének gazdagításában, a kistérség kulturális örökségének ápolásában, valamint a Velencei-tó és a Velencei-tavi kistérség idegenforgalmának, minőségi turizmusának fejlesztésében.
Közreműködik a Velencei-tó környékének gazdasági és idegenforgalmi fellendítése érdekében vállalkozói fórumok, továbbképzések, tanfolyamok szervezésében és támogatásában,és a helyi épített kulturális örökség védelmében is.
Tájékoztató kiadványok összeállításában és megjelentetésében,és a tó környékén lakók gyermekeinek oktatási támogatásában, ennek érdekében a tehetséges fiatalok támogatásában szintén együttműködik.
 
Fontosabb eredmények:
Az alapítvány összeállított egy Velencei-tó környéki fotódokumentációt, amely alkalmas a térség bemutatására, kulturális, sport- és rekreációs turisztikai célpontként történő népszerűsítéshez való felhasználásra, valamint a térséggel foglalkozó egyéb tájékoztató kiadványok képanyagának biztosítására, akár internetes, akár nyomtatott publikáció formájában, különös tekintettel arra, hogy a Velencei-tó környéke eddig jóval szegényebb volt magas színvonalú vizuális dokumentáció tekintetében, mint a hasonló turisztikai-gazdasági jelentőséggel bíró egyéb hazai helyszínek. 
 
Az alapítvány megvalósította a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) északi evezőspályáján elhelyezett, Kolonics György olimpiai bajnoknak emléket állító bronz szobor kivitelezését, mely Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása.
 
Az alapítvány munkájának köszönhetően, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a VVSI agárdi telephelyén megvalósult a Velencei-tavi Intéző Bizottság egykori iratanyagára épülő irattár.
 
Tevékenység:
Az alapítvány céljai elérése érdekében szerepet vállal:
- állandó és időszaki kiállítások, fesztiválok, zenei rendezvények, kulturális intézmények,
művészeti programok rendezése, megvalósításában és támogatásában,
- helyi, kistérségi lapok kiadásában és támogatásában,
- a helyi kulturális örökséget bemutató könyvek és egyéb kiadványok megjelentetésében,
- szakmai koncepciók, tervek, megvalósíthatósági tanulmányok kidolgozásában és kidolgoztatásában,
- díjakat és ösztöndíjakat ajánl fel fiatal tehetségek javára,
- nyugdíjasoknak szóló programok szervezésében és támogatási programok kidolgozásában,
- a vállalkozók részére szóló tájékoztató kiadványok kiadásában, valamint ilyenek támogatásában,
- a környezetvédelem erősítése érdekében környezetvédelmi koncepciók kidolgozásában, együttműködve a környezetvédelmi szakmai szervezetekkel, hatóságokkal és civil szervezetekkel,
- a környezettudatos gondolkodás erősítése és a környezetvédelemmel kapcsolatos szemlélet javítása érdekében környezetre nevelési, valamint az ezekkel kapcsolatos programok és oktatások szervezésében.