Chernel István Madárvárta

Chernel István Madárvárta
2484 Agárd, Chernel I. u. 57.
+36 30 838 9785
madarvar@gmail.com

Térképen mutat
Az agárdi Madárvárta 1957-59-ig épült, elődje az 1927-ben édesapja által létesített dinnyési Madárvárta a II. világháborúban tönkrement. A Madárvárta 1965-ben vette fel Chernel István nevét. 

Chernel István Madárvárta. 1959-ben építtette Radetzky Jenő a fiatalok madártani, természetvédelmi nevelése, kutatók bázisa, alkalmi látogatók kalauzolása céljával.

Kezdetben a Velencei-tavi Intéző Bizottság kutatóállomásaként végezte munkáját, majd a Fejér megyei Tanács Idegenforgalmi Hivatala, később a Fejér megyei Múzeumok Igazgatóságának felügyelete alá került. 

A Madárvártán tudományos eredmények is születtek: itt fedezték fel a hagymaburok (Libaris loeselli) egyetlen hazai lelőhelyét, és innen jelezték a kék fa (Porphyrio) mediterrán madár és a fehér farkú lilebíbic (Chettusia leucura), keleti sztyeppmadár első hazai előfordulását. De rangos intézmények képviselői is - élükön a Magyar Tudományos Akadémiával - több ritka, sőt hazánkra nézve új parazitákat fedez tek fel a Madárvártán, érdekes rovarokat, pókokat, apró emlősöket írtak le.

A felvételen a Velencei-tó sirálytelepe látható. A képek a tó madarainak regisztrálásakor készültek, nagy magasságból, hogy a vizsgálat ne befolyásolja az állatok viselkedését.

Forrás: Bakó Gábor - INTERSPECT Kft.
Velence település kikötője, előtte a sirálytelepnek otthont adó sziget. Nézze meg a helyet a Google térképén! (Forrás: Bakó Gábor - INTERSPECT Kft.)

A tó gazdag madárvilága már száz évvel ezelőtt is ismert volt. Az ország első madármegfigyelő állomását is itt alapították, az agárdi madárvártát 1928-ban hozta létre Radetzky Dezső.

A tó környékén két védett terület található, a Velencei-tavi Madárrezervátum és a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület. Mindkettő fokozottan védett, és szerepel a nemzetközi jelentőségű vadvizek listáján (úgynevezett Ramsari terület).

A nagy kócsag és a kanalasgém rendszeresen fészkelő, de él itt búbos vöcsök, kis vöcsök és nyári lúd, valamint ősszel hatalmas csapatokban éjszakáznak a tavon a vetési ludak.

A tó növényvilága is különleges, előfordul itt az egész Európában ritka hagymaburok nevű lápi orchidea-faj, valamint a magyar flóra egy másik nagyon ritka faja, a tengermelléki káka.

Forrás: origo.hu

Egyéni látogatókat szerdán, szombaton és vasárnap reggel 9 órától várunk. Csoportoknak más napokon előzetes bejelentkezés szükséges a 06/30/838-9785-ös telefonszámon. 

  • Chernel István Madárvárta
  • Chernel István Madárvárta
  • Chernel István Madárvárta
  • Chernel István Madárvárta
 
2., Trying to access array offset on value of type bool, /chroot/home/liveguide/liveguide.hu/html/app_code/6.0/includes/modules/master_products.php (17)