Az Öreg Borász szobor

Az Öreg Borász szobor
8096 Sukoró, Pincesor
 
Térképen mutat Interaktív térképen mutat
Készítette: Barbácsi Simon Gábor tervező,alkotó és Jankovics István alkotótárs.
Barbácsi Simon Gábor  eredetileg agárdi illetőségű, jelenleg Sukorón élő és alkotó képzőművész – borász, a székesfehérvári Noé-Hegyi Szent István Borrend alapító tagja, aki kötődik a Velecei-tóhoz és a tájhoz, annak kultúrájához. Művészi pályája és borszakmai pályafutása párhuzamosan, egymást kiegészítve és erősítve haladt, számára a bor a művészet ihlető, éltető és alkotó múzsája.
 
Sukoró az 1848-as szabadságharc fontos helyszíne volt, a győztes magyar honvédek és huszárok a csata után itt mulattak, kóstoltáka sukorói finom borokat. A gazdák a pincéket löszfalba vájták, szalmát és kukoricaszárat hordtak bele, meggyújtották, a pincebelső így cserepesre égett ki, megfelelő boltozatot alkotva, melyek a pincetulajdonosoknak köszönhetően többnyire most is jó állapotban vannak. Sukoró szőlőművelését hűen jellemezte ez a mondás:„Ami a Balatonnak Badacsony, az a Velencei-tónak Sukoró"
 
"Az öreg borász" című szobor magánkezdeményezéssel történő megvalósulása felemelően szép példája a helyi összefogással való értékteremtésnek és  a közösségépítő erőnek. Új, látványos képzőművészeti alkotásként méltó a több, mint 200 éves sukorói, Borjúvölgyi  történelmi Pincesor helyének szelleméhez. Hagyományőrző és időtálló hangulatú, igazi turisztikai látványosságot jelent, jellegzetes, ideillő és kedves, emblematikus szoborként.
 
A borbarát utazók és borturista látogatók számára a táj szépsége, meghittsége  és a remek borok mellett, hamar boros búcsújáró  hellyé válhat  a Borjúvölgyi Pincesoron „Az Öreg Borász” szobra, és megérintve a lopót a szerencse, a jókedv örökre velük marad, új élményekkel térhetnek haza.
 
 
  • Az Öreg Borász szobor
  • Az Öreg Borász szobor