Megújul a Chernel István Madárvárta

Megújul a Chernel István Madárvárta
Agárd
 
Térképen mutat Interaktív térképen mutat
A Madárvárta jövőjéről, szakmai megújításáról volt szó a múlt hét péntekén a Velencei-Tavi Vízi Sportiskolában megtartott alapítványi kuratóriumi ülésen, ahol a kuratóriumi tagok mellett részt vett Bátori Zsolt az SZGYF főigazgatója is. Az elképzelések szerint az idén szakmailag megújul az agárdi Madárvárta, amelynek működését új kuratórium felügyeli a jövőben.

Három alapító, ifj. Radetzky Jenő (akinek édesapja hozta létre a Madárvártát), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, illetve a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság „Természetvédelem és hazafias nevelés” alapítványa tulajdonában lévő agárdi ingatlanon a természet, a madarak iránt érdeklődőknek biztosítanak a tó madárvilágának megismerésével kapcsolatos programokat.

A Gárdonyi Önkormányzat által egy projekt keretében korábban felújított épületben, tavaly ünnepélyes keretek között emlékeztek Chernel István ornitológusra, születésének 150. évfordulóján. 50 évvel ezelőtt, a 100. évforduló apropóján róla nevezték el a Velencei-tavi Madárvártát. Az agárdi Chernel István Madárvártát id. Radetzky Jenő alapította és vezette egészen 1991-ben bekövetkezett haláláig. A Madárvárta három fő célt teljesít azóta is; természetvédelmi-madártani kutatóállomás, látogatóközpont és természetismereti oktatóközpont.

Az ebben rejlő lehetőségeket ismerte fel a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is, azzal, hogy mint jogutód alapító az állami gondoskodásban lévő gyermekek környezeti nevelését igyekszik a tóparton megvalósítani. Az alapítvány feladata többek között: a fiatalok természettudományos (madártani) és természetvédelmi irányú képzése, továbbá a tanár szakos egyetemisták, főiskolások számára lehetőség biztosítása a nyári szakmai gyakorlathoz is. De feladatául tűzte ki néhai Radetzky Jenő szellemi hagyatékának gondozását, korábbi kutatási adatainak feldolgozását is. Az érdeklődő közönség számára madártani-természetvédelmi előadásokat is tartanak. A Madárvárta működéséhez kapcsolódóan kiemelendő, fontos körülmény, hogy idén az alapítvány megújult kuratóriummal működik tovább. Változás történt az alapító jogok vonatkozásában is, oly módon, hogy korábban a Fejér Megyei Önkormányzatot megillető alapítói joggyakorlás – jogutódlásból fakadóan – a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kompetenciájába került.

Kialakítás alatt van egy környezeti-nevelési program állami gondoskodásban részesülő gyermekek számára is, amivel a jövőben lehetőség nyílik arra, hogy ők is bekapcsolódhassanak a Madárvárta életébe. 2011-ben az épület felújítását követően megnyílt a Madárvárta, a korábbi hagyományoknak megfelelően, de megújult szellemiségben folytatja küldetését a biológiai és természetvédelmi ismeretterjesztés területén. Ennek értelmében a megújult és akadálymentesített létesítmény helyzete lehetővé teszi, hogy óvodások, egyetemisták, mozgássérültek és vak diákok egyaránt hasznosan és kellemesen tölthessék el az időt a tóparton. A közelben lévő Velencei Tavi Vízi Sportiskolával kialakuló együttműködés pedig kapcsolatot teremt a természeti értékek, a sport és a rehabilitációs funkciók közös kiaknázására.

A Madárvárta fontos szerepet tölt be a környék természeti értékeinek bemutatásában is. Ideális kiinduló bázist jelent a térségbe érkező, a környék természeti értékei és látványosságai iránt érdeklődő turisták számára. A közeli természetvédelmi területeket (Dinnyési-fertő, Velencei-hegység, Madárrezervátum) bemutató vízi és gyalogos túrák indulnak igény szerint, előzetes egyeztetéssel. Külön előnyt jelent a Madárvárta előtt elhaladó kerékpárút, amely biztosítja, hogy a tó körül kerékpározók betérjenek és megismerjék ezt a különleges létesítményt, ahol a hétköznapi látogatók fogadásán túl faunisztikai felmérések, populácó-ökologiai vizsgálatok is folynak együttműködésben egyetemekkel, kutatóintézetekkel.

Forrás:

http://fejer.szgyf.gov.hu/index.php/35-az-agardi-chernel-istvan-madarvarta-a-gyermekvedelem-szolgalataban-is