13. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok Fehérvárcsurgón

13. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok Fehérvárcsurgón
8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi Sándor u. 2.
+36 21 311 0426
www.karolyi.org.hu
info@karolyikastely.hu
ESEMÉNY IDŐPONTJA
2017. június 2.,  péntek  --> 2017. június 4.,  vasárnap 

 
Térképen mutat Interaktív térképen mutat
Június 2-án, 3-án és 4-én a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában a Károlyi József Alapítvány ismét megrendezi az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat (kiállítás és vásár), amely minden évben számot tart a látogatók örömére és a szakemberek érdeklődésére.

 Kiemelt témáink: a Fa és az Írisz. A díszvendég országaink Észtország és Málta, előbbit Liis Nõmmann képviseli, aki a híres Kadriorg Parkot mutatja be, utóbbit Joseph Buhagiar, aki az Argotti Botanikus Kertről tart előadást. Minden évben vendégünk Franciaország, amelynek képviseletében Thomas Haevermas, a párizsi Museum National d’Histoire Naturelle munkatársa a világ legnagyobb herbáriumát mutatja be.

Míg a szombati és vasárnapi programokat magbörze gazdagítja és e két nap számos gyermekprogramot kínál, délelőttől kezdődően több konferencia-előadás kerül megrendezésre: szombaton Dancsházy Zsuzsanna (NÉBIH) a dísznövényeket fenyegető Xylella-baktériumról szóló előadása nyitja a sort, a délután folyamán pedig egy nemes téma, a Fa kerül a középpontba Dr. Pósfai György biológus (MTA Szegedi Biológiai Központ) jóvoltából, aki megosztja gondolatait a magyar faörökséggel és szociális érzékenységével kapcsolatban. Dr. Kósa Géza, a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert vezetője a magyarországi arborétumok gazdagságáról beszél, míg Lomniczi Gergely erdőmérnök témája az Országos Erdészeti Egyesület.  

Vasárnap Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója idézi fel az Egyetemi Füvészkert majdnem 250 évét és nevezetes fáit, míg a délután folyamán az Írisz lesz a konferencia királynője Szász Sándor híres íriszgyűjtő jóvoltából, aki a « Kerti nőszirmok története a kertkultúrában » címmel tart előadást. Fekete Ágnes művészettörténész, a Károlyi József Alapítvány munkatársa « Írisz a művészettörténetben » című előadásában a képzőművészet, Zólyomi Zsolt, a « Magyar Orr » pedig « A legdrágább parfümalkotó: az Írisz » című bemutatójában az illatok világába kalauzolja az érdeklődőket. A záróelőadás során Szlanyinka Edina osztályvezető asszony (EMVA, Vidékfejlesztési Osztály) a kertészetet támogató Vidékfejlesztési Programot mutatja be. Osztályvezető asszony egyúttal a legszebb stand díját (egy franciaországi utazást) adja át, amelyet a Károlyi József Alapítvány és a Párizsi Balassi Intézet szponzorál.

Idén is az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ad koncertet, vezényel és közreműködik Drahos Béla Liszt-díjas fuvolaművész. A zenekar pénteken 17 órakor, valamint szombaton 18 órakor adja elő Josef Suk és John Rutter műveit.