A VIII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál versenyeredményei

 
Az immár hagyományos, kreatív „Vadételek Asztala” Vadgasztronómiai Nemzetközi Szakácstalálkozó nemcsak a résztvevő csapatok számára nyújtott kiemelkedő gasztronómiai élményt, hanem a rendezvényre látogató nagyközönségnek is. A főzőversenynek köszönhetően idén már 60 csapat keverte a kondér tartalmát az Ökoturisztikai Központ közepén, mindegyikben egy-egy különlegesség.

A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. 2014. szeptember 6-án rendezte meg a VIII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivált a soponyai Sárvíz-Völgye Erdészeti, Vadászati, és Ökoturisztikai Központjában, melynek keretén belül került lebonyolításra a XXII. Fejér Megyei Vadásznap is.

A előzetesen kitűzött cél olyan közösségi összefogással rendezett nemzetközi találkozó lebonyolítása volt, mely összekovácsolja a természet, az ökoturizmus, a nívós vadászati kultúra, a vadhús és borfogyasztás, a vadgasztronómia szerelmeseit. A rendezvényt Bitay Márton FM. Állami Földügyekért Felelős Államtitkár nyitotta meg.

A fesztivál ünnepélyes megnyitóján a XXII. Fejér Megyei Vadásznap alkalmából kitüntetést vehettek át: Hubertus kereszt arany fokozata kitüntetésben részesült Kolek József, Nimród Érmet kapott Jarabin János orvos, az Aranyvölgy Vadásztársaság elnöke, Dobák István az Alba Régia Vadásztársaság tagja, az ellenőrző bizottság vezetője. Magyar Vadászatért Érdemrend kitüntetést vehetett át a pusztaszabolcsi Borsos Sándor, aki a vadgazdálkodás területén munkálkodik évtizedek óta. Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakett kitüntetésben részesült a Seregélyes és Vidéke Vadásztársaság.

Az immár hagyományos, kreatív „Vadételek Asztala” Vadgasztronómiai Nemzetközi Szakácstalálkozó nemcsak a résztvevő csapatok számára nyújtott kiemelkedő gasztronómiai élményt, hanem a rendezvényre látogató nagyközönségnek is. A főzőversenynek köszönhetően idén már 60 csapat keverte a kondér tartalmát az Ökoturisztikai Központ közepén, mindegyikben egy-egy különlegesség. A VIII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál „Erdei Ételek Mestere” Vándorkupát a KASZO Erdőgazdaság Zrt. csapata vihette el.

Az „Erdei Ételek Mestere” Vándorkupán belül a muflon kategóriában az ÖREGLAKI VADFELDOLGOZÓ Kft. csapata, az őz kategóriában az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft., a szarvas kategóriában a KASZO Erdőgazdaság Zrt., és a vaddisznó kategóriában pedig az ORYX Vadászbolt és Fegyverjavító csapata első helyezést nyert.

 A VIII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál „Vadgasztronómiai Nagymester-Díj”nyertese az Egererdő Erdészeti Zrt. csapata.

 Az Európa és világbajnok preparátorok kiállításával egybekötött Preparátor Találkozó és verseny közönségdíj és szakmai díj nyertese Csernák Roland lett.

A „Fácános Kupa” korongvadász lövésztalálkozó színesítette az élmények tárát. Eredménylistája innen letölthető.

Nemzetközi Retriever Vadászkutya Verseny a Retriever Munkakutya Sportegyesület (RMSE) a VADEX Mezőföldi Zrt által rendelkezésre bocsátott változatos területen rendezhette meg nemzetközi working teszt apportversenyét retrieverek részére mintegy 50 kutya részvételével, melyre 4 országból érkeztek versenyzők.

A versenyen két nemzetközileg elismert szaktekintély bírált, Mr. Tony Parnell, aki nyugdíjazásáig  az angol királynő Sandrigham-i birtokán dolgozott vadászmesterként – a királynő köztudottan szereti a retrievereket és több mint 50 éve versenyzik nagy sikerrel retrievereivel, valamint Belgiumból érkezett Mr. Stefaan Bollen, aki 30 éve kutyázik és számos nemzetközi versenyen képviseli hazáját nagy sikerrel.

A változatos, remek apróvadas terület a vadászó retrieverek számára igazi kihívást jelentett, nem kis büszkeségünkre az igen magas színvonalú feladatokat remekül teljesítve, mind a 4 osztályban magyar kutyavezető végzett az első helyen. Eredménylistája innen letölthető.

A kulturális programot a vadászkürt-együttesek műsora nyitotta meg. Kisállat bemutató, erdei iskola programok szórakoztatták kicsiket és nagyokat. A délután már a nemzetközi folklór jegyében telt, a talpalávalóról a Kákics együttes, az abai fúvósok, a Délibáb Népdalkör gondoskodott, a színpadon pedig a „Felszállott a Páva” döntős Alba-Regia táncegyüttes és a lengyel Zwierzyniec néptáncegyüttes is fellépett.

A STIHL-Timbersports és a magyar favágó válogatott bemutatója mellett a terepjárók szerelmeseinek kialakított erdei akadálypálya, lovas fogatozás színesítette a baráti, családi hangulatú szombat délutánt.

A rendezvényen ez évben is közel ötezren látogattak el az ország minden részéről.

 

  • A VIII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál versenyeredményei