A kerékpárutakat és a vízi sportot fejlesztik a Velencei-tónál

A kerékpárutakat és a vízi sportot fejlesztik a Velencei-tónál

 

Egy friss imázskutatás szerint a Velencei-tó nincs az öt legfontosabb belföldi turisztikai úti cél között. Elengedhetetlen az újrapozicionálása, amit az elmúlt években lezajlott, illetve a jövőbeli fejlesztésekre építenek, hogy a tónál felszámolják a "70-es évek retró hangulatát – hangzott el a térség nyári szezonindító sajtótájékoztatóján, a Velence Resort & Spa szállodában. 

Három éve kezdtek összehangolt munkába a helyi TDM-szervezetek és a fejlesztési tanács a Velencei-tó újjáélesztése érdekében – mondta el L. Simon László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és fejlesztési tanácsának elnöke. Az elmúlt években több változást történt, így már nemcsak a strandolni vágyók, hanem az aktív pihenést és a két négycsillagos szálloda megépítésével a wellnesst keresők is találnak lehetőségeket. Szerinte a tó újrapozícionálása során előbb az 1-2 napos és hosszú hétvégés tartózkodásokra kell fókuszálni, de a fő cél az, hogy a Velencei-tó egy évtizeden belül bekerüljön a hosszabb távú turisztikai desztinációk közé. Ezt szolgálják a tervbe vett fejlesztések is.
Pár héten belül megkezdődik a déli parton, Dinnyés és Velence között mintegy 13 kilométernyi kerékpárút építése, a 730 millió forintos beruházást várhatóan még idén befejezik. A már elkészített fejlesztési koncepció távlati tervként a keleti és az északi parton további kilenc szakasszal és 32,6 kilométerrel bővítené a Velencei-tó körüli kerékpárút-hálózatot. Ezzel párhuzamosan sportturisztikai beruházások is megvalósulnak, két ütemben. A Velencei-tavi Vízi Sportiskola agárdi telephelyének 2,2 milliárd forintos teljes rekonstrukciója, modern sport- és rekreációs központtá fejlesztése ősszel kezdődhet meg, s már elkészültek az északi evezőspálya építészeti tervei is – utóbbiak realizálása azonban csak a 2014–20-as uniós költségvetési ciklusban várható. Az országgyűlési képviselő kitért a büntetőüggyé fajult „Velencei-tó kapuja” projektre is, hangsúlyozva: nem érdeke senkinek, hogy torzóként maradjon, közbeszerzésen már kiválasztották az új kivitelezőt, aki jövőre befejezi az építményt. 
470Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint a Velencei-tónak minden esélye megvan rá, hogy több lábon álló, a turisták által keresett desztinációvá váljon.  A térség „lábai” lehetnek a kerékpáros turizmus, a természetjárás, a vízi sportok, a fesztiválok, a gyógy- és wellness, valamint a konferenciaturizmus. 
Az MT Zrt. júniusi, Zsongás kampányában kiemelt figyelmet szentelnek a Velencei-tónak. Az országos akcióban a vizuális elemek egyike szintén a Velencei tó. A „nem csak vízpart” szlogen is arra hívja fel a figyelmet, hogy a tó egész évben várja az aktív pihenésre vágyókat, akik a www.visitvelenceito.huoldalon folyamatosan tájékozódhatnak az aktuális programokról. Idén – június végétől, július elejétől – újra lesz reggeli kitelepülős tv-műsor a Velencei-tónál, aminek hatásáról korábbi alkalommal pozitív visszajelzéseket kaptak a szolgáltatóktól.
Az elmúlt évek számai egyébként igen biztatóak: a gárdonyi kistérségben (ide tartozik Velence és Gárdony) 2008-hoz képest 125 százalékkal, 151 ezerre nőtt a belföldi vendégéjszakák száma tavaly, ugyanebben az időszakban a külföldi vendégéjszakák száma 87 százalékkal bővült és meghaladta a 22 ezret. Ennél is jelentősebb, 2008 és 2012 között körülbelül négyszeres a szállásdíj-bevételek emelkedése: a belföldi vendégek több mint egymilliárd forintot, a külföldiek 150 millió forintot fizettek ki szállásdíjra tavaly a kistérségben.

Forrás: turizmus.com