Aktív tervezési munka zajlik a Magyar TDM Szövetségben

Aktív tervezési munka zajlik a Magyar TDM Szövetségben

 

Több mint harminc résztvevővel május 22-én közgyűléssel kezdődött a Magyar TDM Szövetség közgyűlése Nyíregyházán, a Hotel Pagonyban. A közgyűlést elnökségi ülés előzte meg, melyen a szövetség aktuális ügyeit tárgyalták meg.

A beszámolók elfogadása után az alapszabály módosítása került napirendre. A szövetség döntése értelmében az MTDMSZ eredetileg büki bejegyzésű székhelyét több praktikus szempontot is mérlegelve Gárdonyra változtatták, egyelőre átmeneti jelleggel.
Az elmúlt év eseményeit bemutatva kiemelték a szövetség Országgyűlés Sport és Turizmus Bizottsága előtt a tevékenységet bemutató prezentációt, mely során egyrészt újra felmerült a TDM betűszó „nem kellően magyaros és közérthető” volta, illetve, ami ennél sokkal komolyabb, a TDM-szervezetek bizonytalan fenntarthatósága.
Elmondták, az elnökségi tagok stratégiai workshopot tartottak áprilisban, Gárdonyban. Az eseményen külső moderátor segítségével történt meg a szövetség működésének átgondolása.
A célok felölelik az optimális jogi környezet kialakítását, ami a túlélés alapfeltétele, a finanszírozhatóság kidolgozását és elérését, illetve a saját bevételek növelését. A célokhoz kulcsfeladatokat is rendeltek.
A jogi környezet megteremtéséhez rendelet tervezett dolgoznak ki, melyre a szakbizottságtól felkérést is kaptak. A tervezet véglegesítés alatt áll. A rendelethez kapcsolódó lobbitevékenységről is döntés született, a finanszírozás segítésére. Szintén fontosnak tartják a nyilvánosságot, melyre a sajtóval való szorosabb közös munka hozhat megoldást, egyebek mellett jó példák bemutatásával. Szintén kulcsfeladat a pályázati pénzek 2014-2020-as rendelkezésre állásának biztosítása. 
Elodázhatatlan feladat, hogy az idegenforgalmi adóból a megfelelő módon részesedjenek a szervezetek, ebben a megoldást akár rendeleti szinten is el tudják képzelni. A források sorában a másik lehetőséget a turisztikai hozzájárulás újbóli bevezetésében látják, illetve a normatív támogatások megszerzésében, a saját források növelése mellett. 
A fontos feladatok között továbbra is szerepel a tudásmegosztás, a jó gyakorlatok terjesztése, a szemléletformálás és a  képzés. Utóbbiban kreditrendszerben, pontgyűjtő formában működő programokban gondolkodnak, az intézmények segítségével. A tartalomszolgáltatás minőségének javítása is kulcsfontosságú.  
Szintén fontos hír, hogy egy körvonalazódó kezdeményezés keretében a Libri Média bevonásával nyárig megalakulhat egy olyan utazásszervező kft., amely hatékonyan kötné össze a keresletet és a kínálatot, input oldalról beépítve a TDM-szervezetek csomagajánlatait. 
A szövetség három partneri együttműködésről is döntött, illetve dönt: stratégiai  partnerként megállapodást köt a konferencia második napján, május 23-án a Kerékpáros Magyarországért Egyesülettel, a Hotelinfo Kft.-vel, és a Bulletinünket és a Turizmus Panoráma magazint is kiadó Turizmus Kft.-vel, kiadónkkal.
Az MTDMSZ a szövetségek szövetségeként kívánja „pozícionálni” magát, hiszen a 90-ből közel 50 szövetség tagja az MTDMSZ-nek, így a turizmusban tevékenykedő vállalkozások és intézmények legszélesebb körét képviseli. 
A 2014-2020-as időszakra vonatkozóan Horkay Nándor, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal elnöke pozitív hírekről számolt be, elmondása szerint várható, hogy a következő ciklusban a korábbiaknál több jut a TDM-eknek.
A szövetség a közgyűlésen négy új tag felvételéről is döntött, melyek a következők: Balatonfűzfői Turisztikai Egyesület, Duna-Gerecse Térségi Turisztikai Egyesület, Fonyódi Turisztikai  Egyesület, Vasi-Hegyhát Turisztikai Egyesület. Az új tagokkal 49-re nőtt a tagság, így az ország vendégéjszakáinak csaknem 80 százaléka a TDM-szervezetek által lefedett területeken realizálódik.

 

Forrás: turizmus.com