BENCE-HEGYI KILÁTÓ ötletpályázat – 2015

BENCE-HEGYI KILÁTÓ ötletpályázat – 2015

 
ÉPÍTÉSZETI ÖTLETPÁLYÁZAT A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. "BENCE-HEGYI KILÁTÓ" megnevezéssel, nyílt, titkos, építészeti tematikájú ötletpályázatot hirdet meg.

A pályázat beadási határideje február 16., a rövid határidőt a jövő évre tervezett megvalósítás indokolja. Egymillió forint összdíjazású a nyílt ötletpályázat, a szakmai bíráló bizottság az első helyezettnek 500 ezer, a másodiknak 300 ezer, míg a harmadiknak 20 ezer forintot ad.

Az első három pályaműből választják ki a megépítendő kilátót, a leendő építménynek pedig alkalmasnak kell lennie arra, hogy a Velencei-tó új szimbóluma legyen. Megjegyezte, hogy a bizottság döntése után kiállításon mutatják meg a pályaműveket.

L. Simon László, parlamenti államtitkár emlékeztetett arra, hogy korábban volt már két tervpályázat a Bence-hegyi kilátóra, de a mostani a megvalósulás esélyével kecsegtet. A Vadex jövő évi költségvetése terhére igen jelentős forrást elkülönített ehhez és reményei szerint a kormány további forrásokat biztosít a kilátó jövő évi megépítéséhez.
A Velencei-tó melletti Bence-hegyen 1965-ben állították fel azt az egykori olajfúró toronyból készített kilátót, amely évtizedekig szolgálta a tó környékén élőket és az oda látogatókat. Az M7-es autópálya mellett álló tornyot több mint egy évtizeddel ezelőtt lezárták, majd lebontották, így a Velencei-tó környéke szegényebb lett egy olyan kilátóval, ahonnan jó időben az egész tavat és térségét be lehetett látni.
L. Simon László reményét fejezte ki, hogy a tervek valóra válnak és a korábbi kilátó felállításának 50. évfordulóján már egy új kilátó áll a helyén.
Majoros Gábor, a Vadex Zrt. vezérigazgatója jelezte, hogy a bírálóbizottság elnöke L. Simon László lesz. A bizottság tagja lesz Majoros Gáboron kívül Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára, Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára, Koszti András Velence polgármestere, Igari Antal Fejér megyei főépítész, Péter Ágnes szobrász, valamint Zoboki Gábor építész.
A vezérigazgató megjegyezte, hogy a tájba illő és a tóhoz illeszkedő alkotásokat várnak.
Koszti András Zoltán, Velence polgármestere kiemelte: régi álma a városnak a kilátó megvalósítása. Jelezte, hogy az önkormányzat tulajdonában van a terület és az építési szabályzat is lehetővé teszi a kilátó megépítését.

A 210 méter magas Bence-hegyen felállítandó kilátónak alkalmasnak kell lennie turistacsoportok, kiránduló osztályok (30-50 fő) egyidejű befogadására.

Részletek a mellékelt felhívásban olvashatók.