Bálint Borárium és Bormúzeum

Bálint Borárium és Bormúzeum
2476 Pázmánd, Szőlőhegy, Szerelemvölgyi út Hrsz: 1026/1.
+36 22 714 980
+36 20 209 5919
balintborarium.hu
info@balintborarium.hu
 
Térképen mutat Interaktív térképen mutat
“Egy varázslatos helyszín, ahol megnyílik Nagyi kamrája, ahol a pincékben, spájzokban tartott csemegék titkai feltárulnak, ahol a kemencében készített helyi ételek zamatát nem lehet utánozni, ahol a nap érlelte helyi gyümölcsök, zöldségek kerülnek az asztalra vagy hagyományos módon alakulnak át eltartható finomságokká, akár a résztvevők aktív közreműködésével is.”

 

 

2013. májusában éledt újjá kibővítve és  a Bálint házaspár elképzelése alapján tovább gondolva az egykoron jezsuita szerzetesek által épített dézsmapince, Pázmándon a Szerelemvölgyben, páratlan szépségű természeti környezetben. Ez a település a Velencei-dombság, és a Velencei-tó kistérségének leggazdagabb termő területe, joggal nevezhetjük a Velencei-tó éléskamrájának.

Talán a népi hagyományok és kézműves élelmiszer nem az első, és még csak nem is a második dolog, ami sokunknak eszébe jut a Velencei-tó hallatán, így legtöbbünknek újdonság lehet, hogy milyen kincseket rejt ez a méltatlanul keveset emlegetett gyönyörű táj.

A Bálint Borárium megvalósulásával a létrehozói kiemelt szerepet szánnak a lassan már feledésbe merült népi hagyományok és gasztronómia életben tartásának, a család klasszikus értelemben vett egységének, szerepének és a tagjai egészségének.

A betérő látogatató elé, magával ragadó panoráma tárul az épület előtti parkolóból úgy, mint az épület szerves részeként kialakított fedett teraszról. A fogadótér rusztikus hangulatát erősíti a konyharészben megépített fatüzelésű csikós sparhelt, amin készülnek a kulináris élvezetet garantáló – többnyire helyi alapanyagokból készülő – utánozhatatlan fenséges étkek.

Az üveges fogadópult a háziak által készített kézműves ínyencségeket – szőlődzsem, szőlő szörp, bodza dzsem almával, cabernet sauvignon és sauvignon blanc bordzsem - rejti, mely alapanyagai kizárólag Pázmánd területéről származnak, amit a Pázmánd íze márkanévben is megjelölnek. Üdítő gyanánt kizárólag saját szőlőszörpöt vagy bio citromléből és mézből készült limonádét kínálnak a helyi szikvizes szódája mellé.

A házaspár feltett szándéka, hogy az ezidáig háttérbe szorult Velencei-tó környéki borászok nemes nedűit mind szélesebb körben ismertessék meg a borszeretők körében. A család bort nem fogyasztó vendégeire is gondolva, létesítették az egészségmegőrzésben és helyreállításban már bizonyított himalájai só szobát, aminek a szolgáltatását egyedül állóan hang-, fényterápiával tettek még teljesebbé. Felejthetetlen élményben lehet a gyermekeknek része a körbe kerített – képzőművészek által tervezett – hagyományőrző játszótéren vagy a domboldalon létesített - földalatti csőrendszeren keresztül küldött hangüzenetek elküldésében segédkező – hordókommunikátor játékban.

A pinceszint lelkének számító búbos kemence gondoskodik az egész épület - megújuló energiával történő – fűtéséről valamint a borkóstolók mellé kínált pogácsák sütéséről is. A természetes szellőzéssel rendelkező trezor folyosón kialakított széfekben tárolhatják a bérlőik – borok számára ideális körülmények között – a féltve őrzött, borral teli palackokat.

Az épület alatt elhelyezkedő különteremben a vizuális művészetek számára bemutatkozási teret biztosít a Pince Galéria.

Kulturális programok között, kiemelt szerepet kapnak a már-már feledésbe merült  népi hagyományokhoz kötődő események is.(szüreti nagy lakoma, pinceszerek, farsangolás, borfejtés, új bor ünnepe stb.)

A környezetébe harmonikusan illeszkedő épület, annak minden beltartalmával  együtt, a környék természeti értékei iránt nyitott turisták számára ideális célállomás lehet. 

Nyitva tartás: 
péntek: 16.00 - 20.00-ig

szombat-vasárnap 12.00 - 20.00-ig 

Egyéb napokon előzetes megbeszélés szerint! 

Jeles ünnepek alkalmából pedig olyan színes programokat szervezünk, amelyek szintén megszólítják a család minden egyes tagját.

 
 
  • Bálint Borárium és Bormúzeum
  • Bálint Borárium és Bormúzeum
  • Bálint Borárium és Bormúzeum
  • Bálint Borárium és Bormúzeum