1., Undefined variable $start_lat, /chroot/home/liveguide/liveguide.hu/html/websites/www.velencei-to.hu/bootstrap/views/products_templates/0.php (57)
2., Undefined variable $start_long, /chroot/home/liveguide/liveguide.hu/html/websites/www.velencei-to.hu/bootstrap/views/products_templates/0.php (58)

Barangolás a Velencei-tónál

Barangolás a Velencei-tónál


Íme egy ajánlott program mindazoknak, akik a Velencei-tó nádrengetegeinek és a hegységben megbúvó kincseket szeretnék felfedezni és eközben szívesen barangolnak a kulturális értékek között.

Reggel 10 óra van, kerekedjünk fel a Pákozdi Ingókövek megtekintésére (becsült idő 2 óra)! Ha nincs kerékpárunk, kölcsönözhetünk Agárdon, Gárdonyban vagy Velencén is.  

A Velencei-tó turisztikai térképét, melyet a tókörnyéki Tourinform irodákban szerezhetünk be, ne felejtsük el magunkkal vinni!

Az Ingókő túra Pákozdon, a főútról nyíló Ingókő itca végéről indul. Miután a kiválasztott körúton végigmegyünk, ugyanide érkezünk vissza, várhatóan fél egy körül. Ekkorra már biztosan megéheztünk. Amennyiben nem szendvicsekkel készültünk jóllakni,  akkor fogyasszunk el egy helyi ínyenc ebédet, (pl. harcsapaprikást túrós csuszával) a Szúnyog-szigeti Halászcsárdában!

Ebéd után a szúnyog-szigeti kikötőben kerékpárjainkkal együtt hajóra szállunk, hogy folytassuk felfedező túránkat Agárd irányába (becsült idő 30 perc), ahonnan a Madárdal tanösvény Tóparti túra szakaszán, a Chernel István Madárvárta érintésével a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központba érkezünk. Itt megcsodálhatjuk a 2010-ben épült létesítményeket, pl. a sólyomszárny kaput és a domb tetején álló, hangulatos kis római katolikus templomot.  Ha ismerjük a rovásírást, a templomdombon található kopjafán szereplő írást is megfejthetjük. E pihenő alkalmával meghallgathatjuk a tanösvény 9. számú tábláján elhelyezett hanganyagot, amely bevezet bennünket a Dinnyési-fertő világába. A Hagyományőrző Központból a Müller István túraszakasz 8. táblája felé vegyük az útirányt, a vasúti sínekkel párhuzamosan haladva Székesfehérvár irányába! A 8. táblát az autóútról balra nyíló földes úton, az asztfaltos út közelében találjuk. A földes útra térve a 7., 6., pontokat jelző vonalon folytjuk utunkat, melynek során a Fertő gyógynövényeiről, hüllőiről és madarairól tudhatunk meg sok-sok érdekességet. Az 5. tanösvény állomás a dinnyési- fertői kilátó, madármegfigyelő torony.

Innen ne menjünk tovább, hanem forduljunk vissza, nehogy a fokozottan védett területre tévedjünk!  A táj szemügyre vétele után a Tóparti túra szakaszon térjünk vissza Agárdra, ahol a Gárdonyi Géza tematikus sétányon sorakozó tájékoztató táblák elvezetnek bennünket a Gárdonyi Géza Emlékházhoz. A szülőház szomszédságában áll a Velencei-tavi Galéria és az egri vár kicsinyítet mása, a Rönkvár. A kiállítások megtekintését követően tartalmas programunk méltó befejezésére több lehetőségis kínálkozik: 

kilazíthatju izmainkat a közeli Agárdi Gyógy- és Termálfürdő medencéiben,  vagy zárhatjuk a napot pálinkakóstolóval az Agárdi Pálinkafőzdében, esetleg borvacsorával a Simon Panzió és Borászatban de akár visszatekerhetünk a központba és a Nádas Étteremben is elkölthetjük a jól megérdemelt ínycsiklandó vacsorát, mielőtt a szálláshelyen nyugovóra térünk, hogy másnap újult erővel folytassuk programunkat újabb érdekes velencei-tavi úti célok felé.
 
Praktikus információk találhatók, beszerezhetők a tókörnyéki Tourinform irodákban.
  • Barangolás a Velencei-tónál
  • Barangolás a Velencei-tónál
  • Barangolás a Velencei-tónál
  • Barangolás a Velencei-tónál
  • Barangolás a Velencei-tónál
  • Barangolás a Velencei-tónál
  • Barangolás a Velencei-tónál
  • Barangolás a Velencei-tónál