Bicskei Torna Club Egyesület

Bicskei Torna Club Egyesület

 

Bicskei Torna Club megalakulásától kezdve igyekezett megtalálni a megfelelő kereteket Bicske lakóinak a szabadidő minél tartalmasabb eltöltésére, a sportolásra. Megalakulására 100 évvel ezelőtt az 1912. évben került sor, annak ellenére, hogy alapító okiratok találhatók a levéltárban a 20-as évek elejéről is. Mivel 1912-től már zajlottak sportesemények, versenyek a sportegyesület szervezésében, így ez az esztendő lett a Bicskei Torna Club hivatalos alapító éve. A sportegyesületnek a 100 év alatt több szakosztálya volt hosszabb rövidebb ideig, de a legmeghatározóbb mindig a labdarúgás volt. Mellette a száz év alatt atlétika, kézilabda, sakk, tenisz és asztalitenisz, de még teke és súlyemelő-szakosztálya is működött.

Napjainkban a Bicskei Torna Club négy szakosztályt működtet. Örömteli, hogy ezekben a napokban alakult meg a kosárlabda- szakosztály és a kézilabdásoknak is újra van férficsapata a BTC színeiben. Az alapszabály értelmében az Egyesület fő feladata a településen és környékén élők rendszeres sportolási és kikapcsolódási lehetőségének a biztosítása. A BTC ennek már száz éve tesz maradéktalanul eleget.

1970-ig a régi BTC sporttelepen labdarúgó-, atlétikai és teke-szakosztálydött. Ők még a régi pályán hangulatos környezetben, mintegy 800 néző előtt játszották meccseiket. A 70-es évektől kezdődően az új, jelenlegi Kerecsendi utcai sporttelepre költözött át a BTC. Labdarúgóink az 1971-es bajnokságban szerepeltek először az új sporttelepen. Azóta működött a labdarúgó-szakosztály mellett, tenisz-, kézilabda-, asztalitenisz-, súlyemelő- és sakk- szakosztály is.

Most a centenárium évében, a régi nagy sportolóinkra emlékezve, a teljesség igénye nélkül a sárga-kék egyesület hírnevét az évtizedek alatt olyan kiválóságok öregbítették, mint az atléta Gáspár János, aki jelenleg a Club örökös tiszteletbeli elnöke, Bacsa László, edző, vezető és mindenes, Szám Győző szakosztályvezető, Keller József / Bakancs /, Sarlós József / Dodi/, Viola Lajos, Andrássi László / Popi/, Horváth Sándor, Dudás Béla, Menakker János kapus, Tolnai Dezső, Kalmár György, Dudás II / Öcsi /, Bognár Imre / Kis köcsög /.

Szabó Imre , Ivanics Ferenc, Csoma András, Börcs Jenő, Ölvedi Mátyás, Böröczki József, Hornyák János, Németh József, Fertői Gyula, Dudás Béla, Wechter Ferenc, Fridmann József / Öcsi /, Gyuricza Ferenc, Nagy István / Tizes /, Gyuricza László, Juhász Ferenc, Kecskés Ferenc, Joó János / kapus /, Bokros József, Jakab János, Szilicsány Antal, Lakatos István / Edu/, Horváth Gyula, Izing Ferenc, Bokros László, Keller György, Hajas Ferenc, Arany János / Sikár /, Andrássy László / Popi /, Benke Béla, Leitgib János, Leitgib László, Faragó Béla, Prockl Jenő, Száraz Sándor.

Bognár Imre / Köcsög /, Cserkúti Gyula, Molnár László, Kaszás József, Sörös László, Tolnai József, Léber István, Faludy László, Gazsi Mihály, Elek István, Száraz Sándor, Keller József, Faludi Zoltán, Pálinkás Mátyás, Téglás Sándor,  Antal, Komlós Lajos, Ács György, Ölvedi Mátyás, Török Mihály, Csömöre Csaba, Nagy György, Vincze László, Németh József / Sipi /, Németh József, Bócsi Attila, Tolnai István, Keilbach József.

A kilencvenes években Tokody Zoltán, Klopfer Endre, Jankovics László, Payer Imre, Ölvedi Csaba, Németh Tibor, Németh Róbert, Németh János, Németh Ferenc, Jakab Zoltán, Erdész Ferenc és a legendás NB III-as csapatból Szűcs László, Babos Ádám, Udvardi Endre, Borsányi László, Gyenes Attila, Simon Tibor, Horváth Imre, Szekeres Gábor és Plotár Gyula.

Napjainkban labdarúgóink újra NB III-asok, női kézilabdázóink mellett a férfiak is újjáalakultak és a kosarasok is megalapították a szakosztályukat.

A BTC, eddig száz évig élt, él és élni fog! 
Csak a Bicske!