1., Undefined variable $start_lat, /chroot/home/liveguide/liveguide.hu/html/websites/www.velencei-to.hu/bootstrap/views/products_templates/0.php (57)
2., Undefined variable $start_long, /chroot/home/liveguide/liveguide.hu/html/websites/www.velencei-to.hu/bootstrap/views/products_templates/0.php (58)

Csikváry Faluház

Csikváry Faluház
8093 Lovasberény, Hunyadi utca
+36(20) 5127094

Az 1993-ban megalakult falukör vállalta fel Lovasberény tárgyi és szellemi néprajzi emlékeinek összegyűjtését és bemutatását. 1999-ben nyílt meg a Faluház, ahol a régi népélet használati tárgyait láthatjuk.


múzeum: helytörténeti gyűjtemény, kiállítóhely
Nyitva tartás: H-P: 10.00-17.00Szo-V: 14.00-17.00
Látogathatóság: H-P: 10.00-17.00 Szo-V: 14.00-17.00
Belépődíj: nincs
Szakvezetés: A Falukör képviselőiként lovasberényi fiatalok között tevékenykedve megtapasztaltuk, hogy a régi népélet tárgyai kevésbé ismertek az ifjúság körében, ezért elhatároztuk, hogy állandó kiállítást hozunk létre. A helyi gyűjtésű század eleji szoba- és konyhabelső 1995. augusztus 20-tól volt látható Südi Mihály tiszteletbeli tagunk által felajánlott Vásár utcai házban.A tárgyak egy része a Falukör tulajdonát képezte, más része a kiállításra kölcsönkapott darabokból tevődött össze. A Faluház gyűjtemény folyamatos gyarapodása és az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó hagyományőrző bemutatók és foglalkozások következtében a kis házat kinőttük. 1998-ban elhatároztuk a hagyomány élő központjának létrehozását egy régi parasztház megmentésével. Dr. Csikváry István tiszteletbeli tagunk felajánlotta egy ház megvásárlását, annak térítésmentes rendelkezésünkre bocsátását. A falu központjában (Hunyadi u. 6. sz.) álló házat nagyrészt falubeliek térítésmentes munkájával tettük használhatóvá. A kiállításra szánt újabb tárgyakat 1999. júliusában Faluház tábor keretében tették rendbe lovasberényi diákok és pedagógusok restaurátorok közreműködésével.A kibővült gyűjtemény a hosszú tornácos parasztház lakrészében (tisztaszoba, konyha, lakószoba) látható 1999. augusztus 20-a óta. A gyűjteményben láthatóak faragással díszített bútorok, paraszti ruhák, használati eszközök, agyagedény- és iratgyűjtemény .A Faluház hátulsó konyharészében egy fazekas műhelyt rendeztünk be. 2000-ben készült el udvari fazekas égetőkemencénk. A fazekas foglakozásokon túl a gyermekek és az idősebbek kedvelt programja a Faluházi esték, melynek keretében csuhézással, szövéssel, hímzéssel, nemezeléssel ismerkednek. 2001-től időszakos, 2003-tól állandó néptánccsoportunk működik. Folyamatban van a volt istálló közösségi helyiséggé alakítása.Az újabb néprajzi tárgyakat a nyaranta megrendezésre kerülő nagysikerű Faluház táborok keretében tesszük rendbe. A táboros diákok néprajzi gyűjtőmunkája révén helyi népi játékokat, húsvéti szokásokat, ismerkedés, udvarlás szokásait sikerült összegyűjteni. Egyesületünk 10 éves születésnapja alkalmából helyi szokásokat és régi fotókat tartalmazó néprajzi füzetben (Múltunk kincsestára I.) adtuk közre gyűjtőmunkánk eredményét. A Csikváry Faluház október elejétől téli nyitva tartás szerint várja látogatóit.Szerdán, csütörtökön és pénteken10-12 és 14-17 óráigszombaton és vasárnap14-17 óráig.Hétfőn és kedden szünnap.Más időpontban csak előzetes egyeztetés esetén látogatható.Kulcsos: Snyehola JózsefnéTelefon: +36/20/512-70-94 begin_of_the_skype_highlighting +36/20/512-70-94
Akadálymentesített: nem
jelleg (múzeum): művészeti, néprajzi