Előkészületben a Velencei-tó komplex partfal felújítása

Előkészületben a Velencei-tó komplex partfal felújítása

 
Elkezdődhet a Velencei-tavi partfal komplex felújításának előkészítése, tervezése, miután a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) 791 millió forintos összköltséggel pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez.

A témában tartott pénteki székesfehérvári sajtótájékoztatón L. Simon László, a tanács elnöke elmondta, hogy a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatot az NFÜ befogadta. A pályázat elkészítésében a tanács szakmai partnere a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság volt - tette hozzá.

Kiemelte: a forrás elnyerését és a tervezést követően lehetőség nyílhat arra, hogy a tanács a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban a megvalósításhoz, kiépítéshez támogatást nyerjen el. Megjegyezte, hogy az előzetes számítások szerint a védművek, kikötők felújítását és a vízgyűjtő terület rekonstrukcióját érintő projekt teljes bekerülési költsége mintegy nyolcmilliárd forint lesz.

Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke közölte, hogy a pályázat 100 százalékos támogatottságú, így amennyiben megnyerik a forrást, a tanácsnak nem kell önrészt biztosítania. Úgy vélekedett, hogy a majdani fejlesztésekkel a Velencei-tó Fejér megye legfrekventáltabb turisztikai célpontja lehet, amely "minden tekintetben felzárkózik a Balatonhoz".

Csonki István a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy a komplex fejlesztés a tó mellett tartalmazza a vízgyűjtő terület vízfolyásai, valamint a pátkai és a zámolyi víztározó felújítását. A tervek szerint a 23 kilométeres partfal megújítás mellett felújítanák a sétányokat, a Cserepes- és a Velence-szigetet, illetve a partszakasz beépítettségét csökkentenék.

Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő jelezte, hogy a jövő kedden adja át Halász János kulturális államtitkár a Velencei-tavi Vízi Sportiskola területén a megújult Velencei-tavi Terv- és Irattárat. Március 18-án a pákozdi katonai emlékparkban egy új 1848-as emlékkiállítás nyílik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum egységeként működő kiállítóhelyen - mondta.

A képviselő kiemelte: március 31-én Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára adja át a tó déli részén azt a 12 kilométeres kerékpárutat, amely 600 millió forintos pályázati és 150 milliós kormányzati támogatásból létesül.