Folytatódik a Velencei-tó kapuja kiemelt beruházás

Folytatódik a Velencei-tó kapuja kiemelt beruházás
Velence
 

Közel két év után folytatódik a Velencei-tó kapuja kiemelt uniós projekt, és 10 hónap alatt, az eredeti tartalommal valósul meg – jelentette be a település polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón Velencén.

Oláhné Surányi Ágnes (független) elmondta, hogy 2011 októberében nehéz helyzetbe került az önkormányzat, mert a közbeszerzésen kiválasztott kivitelező cég ellen felszámolási eljárás indult, pénzügyi problémái miatt az építkezés leállt. A kivitelezővel szerződést kellett bontani és feljelentésekre is sor került. A másodszor kiírt közbeszerzési eljárás eredményes volt, így hamarosan folytathatják a félbehagyott kivitelezést, amelynek készültségi foka 35 százalékos.
Csabina Zoltán projektmenedzser közölte: öten nyújtottak be ajánlatot a közbeszerzési eljáráson, közülük a legkedvezőbb ajánlat, a zalaegerszegi Z-Pannon Kft.-ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyert. A kivitelezőknek 10 hónapjuk van a projekt befejezésére, amelyet nettó 1,5 milliárd forintért vállaltak. Ennek 53 százaléka uniós forrás, a többi önkormányzati saját erő.
Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott: a beruházás két éves leállása miatt jelentősen emelkedett a tényleges bekerülési érték. A költségek emelkedéséhez hozzájárult az előző kivitelező által felvett, de el nem számolt előleg: a 250 millió forintot a fejlesztési ügynökség az önkormányzattól követeli vissza. Ezen kívül a terület őrzése, az adminisztrációs feladatok és a jogi procedúrák is növelték a költségeket.
A településvezető leszögezte: a velencei önkormányzat saját költségvetéséből biztosítja a keletkezett pluszköltségeket, a város nem adósodott el a többletforrás biztosítása miatt. Hozzátette: az önkormányzat 2008-ban 700 millió forint önerővel számolt, a mostani becsült önerő ennél 300-400 millió forinttal lesz több.
A Fejér Megyei Főügyészség sajtószóvivője május 31-én közölte az MTI-vel, hogy befejezte a nyomozást a Velencei-tó kapuja elnevezésű beruházással összefüggő büntetőügyben a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, és vádemelési javaslattal átadta az iratokat a főügyészségnek. Jászberényiné Király Teodóra tájékoztatása szerint a beérkezett nyomozati dokumentumok 221 kötetet és csaknem 40 ezer oldalt tesznek ki.
Az MTI is írt arról korábban, hogy a rendőrség különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Velencei-tó kapuja beruházás korábbi közbeszerzési eljárásában nyertes és a velencei önkormányzattal vállalkozói szerződést kötő gazdasági társaság vezető tisztségviselőjét, egyben tulajdonosát. A velencei önkormányzat 2011 októberében tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen a beruházás ügyében, és fel is bontotta a projekt kivitelezőjével kötött vállalkozói szerződést. A térség országgyűlési képviselője, L. Simon László (Fidesz) 2011. november 5-én szintén feljelentést tett a tó keleti partszakaszán található szabad strandon indított nagyberuházás ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.
Velencén 2008 júniusában jelentették be, hogy európai uniós támogatással 2,26 milliárd forintos turisztikai fejlesztés valósulhat meg kiemelt projektként. Az akkori közlés szerint a Velencei-tó kapuja elnevezésű, 1,58 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással megvalósítandó beruházást azzal a céllal indították el, hogy 80 ezer négyzetméternyi területen megújítják a tó partját, homokos partszakaszt és részben fedett, fűtött, illetve klimatizált korzót alakítanak ki.

Forrás: turizmus.com