Gárdonyi Géza szobor

Gárdonyi Géza szobor
Gárdony
 
Térképen mutat Interaktív térképen mutat

Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából felavatták az író egész alakos szobrát a szülőházánál Gárdony-Agárdpusztán.

Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását Habis László, L. Simon László és Tóth István leplezte le. Az ünnepséget követően Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke bemutatta a születésnap tiszteletére kibocsátott Gárdonyi-emlékérmet.

Tóth István, Gárdony polgármestere beszédében kiemelte: a városban élőknek méltóképpen kell őrizniük Gárdonyi Géza emlékét. Az új szobor és az elmúlt évek fejlesztései lehetőséget adnak arra, hogy a feladatot még jobban elláthassák.A városvezető emlékeztetett rá, hogy az író szülőházát 2007-ben újították fel, majd a közelben lévő egykori magtárból galériát alakították ki. Megépült az egri vár rönkből épült kicsinyített mása, illetve a Gárdonyi Géza nevét viselő sétány, amely a város szívét köti össze az emlékházzal. Az emlékév keretében pedig megújult a Szent Anna-kápolna, ahol az írót megkeresztelték.

Habis László, Eger polgármestere avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy Gárdonyi életművének és az abban megfogalmazott értékeknek a képviselete volt: a hazafiság, a helytállás, a kitartás, egymás tiszteletének és a család szeretetének képviselete. A Gárdonyi emlékév (2013) gerincét adó programok e gondolatok köré csoportosulnak

L. Simon László, a Gárdonyi-emlékév fővédnöke, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke, a körzet országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Gárdonyi Géza a magyar irodalom egyik "állócsillaga", aki több műfajban is jelentőset alkotott. "Éppen ezért felelősségünk, hogy minden újabb nemzedék minden tagját értő és olvasó emberré tegyünk" - mondta, hozzáfűzve, a jövő oktatásának, kultúrpolitikájának az a tétje, hogy képesek lesznek-e olvasóvá tenni az embereket..

Keller Péter, az író dédunokája köszönetét fejezte ki a szobor felállításáért dolgozóknak, majd közölte: jóleső érzés, hogy az egész nemzet széles körben ünnepli dédapját. Azt mondta, Gárdonyi Géza sikerének kulcsa "a misszió, a vízió és a célok összhangja" volt. Tudatos írónak nevezte, akinek küldetésének tartotta a nép oktatását.

  • Gárdonyi Géza szobor