Gárdonyira emlékeztek a szülőházánál

Gárdonyira emlékeztek a szülőházánál

 

Agárd - Gárdonyi Géza születésnapjára emlékeztek szombaton az író agárdpusztai szülőházánál. Az ünnepségen Keller Péter, a művész dédunokája is beszédet mondott.

E napon nyílt meg a Velencei-tavi Galériában a Velencei-tavi Művészetbarátok Köre idei kiállítása, ahol harminchat alkotó kilencven festményét mutatják be.

A gárdonyi önkormányzat és a Zsongó Bárka Egyesület és az z Aegis Alapítvány által szervezett ünnepségen megkoszorúzták Gárdonyi Géza szülőházát, ahol később interaktív tárlatvezetést tartottak. Ezt követően a szomszédban idén átadott, uniós támogatásból épült rönkvárban Lábadi várkapitány vezetésével játszóház, majd '48-as toborzó játék, lámpás kincskeresés é táncház várta a fiatalokat és idősebbeket. Este Takács Tamás irodalomtörténész „Lámpásnak lenni küldetés” címmel a Velencei-tavi Galériában tartott előadást az íróról.

Erdei Péterné alpolgármester az ünnepséget megnyitóbeszédében kiemelte: a Gárdonypusztán 1863. augusztus 3-ikán Ziegler Géza néven született író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus édesapja is elismerést érdemelne, aki mint „Kossuth fegyvergyárosaként” tüntette ki magát a szabadságharcban, s ezért később nehéz körülmények között élt. Gárdonyi születésekor éppen a Gárdonyhoz tartozó agárdpusztai Nádasdy-uradalomban uradalmi gépészként dolgozott.
 
Forrás: fmh.hu