Idén kevesebb csapadék hullott januárban a Velencei-tónál, mint tavaly

Idén kevesebb csapadék hullott  januárban a Velencei-tónál, mint tavaly

 
Az elmúlt évben elvégzett vízpótlásnak köszönhetően a Velencei-tó vízállása kedden reggel 142 centiméter volt, amely megközelíti az optimális 145 centimétert. A tó hőmérséklete a legfrissebb adatok alapján 3,6 Celsius-fok volt.
A mért adatok szerint az idén januárban leesett csapadék mennyisége jóval elmarad a tavalyi adatokhoz képest, amikor körülbelül háromszor annyi csapadék hullott, mint most.
 
 Az elmúlt esztendőben a Velencei-tó vízállása a szabályozási sáv alá került, ezért 2013. november 12-én, megkezdték a vízutánpótlást. A tóvízállása ebben az időszakban 119 centiméter volt az ideális 145 centiméter helyett. A vízpótlásnak, valamint az elmúlt évben a sokéves átlagot meghaladó csapadék mennyiségének (585,2 mm) köszönhetően helyreállt a Velencei-tó vízháztartása. Kedd reggel a vízállásnál 142 centimétert, a Velencei-tó hőmérsékleténél pedig 3,6 Celsius-fokot mértek a szakemberek, ezen kívül jégjelenség sem volt tapasztalható.
  Az elmúlt év őszén lehullott eső átlagosnak mondható, decemberben viszont alig volt csapadék, hiszen megközelítőleg 5 mm hullott. Ez jóval eltér az átlagtól, amely 40 mm. A diagram adataiból jól látható, hogy 2014 januárjában körülbelül 20 mm csapadék esett a Velencei-tó partján. A havi csapadék halmozott összegének diagramja kimutatja, hogy 2010-hez képest 2011-ben negyedannyi csapadék esett. A diagram szerint azonban az idei évben mégis megfelelően alakul a sokéves átlaghoz képest a csapadék mennyisége a Velencei-tónál.