Inspiráló nyugalomban az agárdi művésztelepen

Inspiráló nyugalomban az agárdi művésztelepen

 

Ahány résztvevő, annyi stílus, látásmód mutatkozott meg a 22. Agárdi Nemzetközi Művésztelepen, amely kedden ért véget. Az alkotások jó részét aznap Fehérváron mutatták be.

Ki a szabadban, ki az egyik házikó termében dolgozott. A finn Anna Alm akvarellel festette képét. Galéria a fotóra kattintva! (Fotó: Nagy Norbert)

A kiállítás előtti napon látogattunk ki a csöndes  őszelőn töretlen nyugalmat árasztó, Velencei-tó melletti Pákász-tanyára, ahol nagyon készségesen fogadtak minket a munkába belefeledkezett művészek.  A három, magyarországi és öt, külföldi alkotó még erőteljesen koncentrált az utolsó  ecsetvonásokra, hiszen kedden  le kell adniuk műveiket a délután öt órakor, a Köfém klubházának kamaratermében nyíló kiállításra. A villámtárlat  e napon látható.

Kocsis Judit az egyik Fejér megyei alkotó. Mögötte jobbra az Angliából érkezett Nirmala látványos tájképeket festett a tóról. Galéria a fotóra kattintva! (Fotó: Nagy Norbert)A  szerdán hazautazó művészektől 3-5, általuk választott  művet várnak a kiállításra, ezek közül pedig  egyet-egyet fel kell ajánlaniuk a város önkormányzatának. Innen kerülnek  a képek különböző intézményekhez - tudtuk meg az egyik szervező, az Alcoa-Köfém Művelődési Ház igazgatójától, Simon Józseftől. 
-  A fehérvári önkormányzattal közösen szervezett művésztelepre most is meghívásos úton lehetett bekerülni. Delegálhattak alkotókat testvérvárosok, támogattunk egy, a Tóparti gimnázium művészeti tagozatán tanuló diákot, rajtuk kívül pedig még két másik, megyei kötődésű fiatal művésznek biztosítottunk lehetőséget - mondta el Simon József. A feltételek kiválóak voltak: a szállásról,  étkezésről a szervezők gondoskodtak, az anyagbeszerzéshez is adtak némi támogatást, szabadidős programként tárlatlátogatást és a lecsófesztiválon való részvételt szerveztek az alkotóknak, akiknek így  más dolguk nem volt, mint hogy  zavartalanul  dolgozzanak az ihlető vízparti  környezetben.

Verebics Katalin saját fotóit felhasználva készítette kollázsait egy kiállításra készülve, ám tájképeket is festett. Galéria a fotóra kattintva! (Fotó: Nagy Norbert)A volt tópartis, képzőművészeti egyetemen végzett Kocsis Judit is kiemelte mindezen előnyöket, miközben kalauzként szegődött mellénk. Judit a tanya egyik épületében éppen "betűtészta" képein dolgozott, illetve anyagkísérleteket végzett. Egy  arany színűre fújt képen bibliai idézet a szöveg, a fiatal művészt ezúttal is a transzcendens tartalom, a hit kérdése izgatta, akárcsak egy korábbi, fehérvári kiállításán. Itt azonban a táj is inspirálta, de nem annyira a konkrét természeti jelenség, például a fa a tóparton, hanem annak  az árnyéka. Inkább elvontabb ábrázolásra törekedett.  Most  a finom humort sem nélkülözik művei, amelyek kérdéseket vethetnek föl szemlélőjükben. Judit első alkalommal résztvevője a telepnek, ahol nagyon élvezte a munkát, maradna is még pár napot - jegyezte meg.  

Molnár Attila még középiskolás, de idén szeretne jelentkezni a képzőművészeti egyetem festő szakára. Itt megfestette a tó néhány kövét. Galéria a fotóra kattintva! (Fotó: Nagy Norbert)


Kicsivel mellette pepecselt kör alakú munkáin a szintén a Tópartiban, majd a képző festőszakán végzett, Dégről származó Verebics Katalin,  aki egy budapesti kollázskiállításra készülve dolgozott művein. Ezeket saját fotói köré építette föl, s látványos eredményt hozott létre például a kagylóban végződő sellő vagy az arc és mellette a vöröslő agárdi meggy ábrázolásával.  Szépek voltak kis méretű, akrillal készült festményei is a tóról.
Megismerkedtünk Molnár Attilával, aki a Tóparti művészeti tagozatán végzős ötödéves keramikustanuló. A fiatalember kollázsai s olajjal festett képei mellett egy különlegességgel is előrukkolt: kiszedett és megfestett néhány követ a tóból. A vidám, színes kövek jól mutatnak, ahogy a víz nyaldossa azokat, kérdés persze, meddig bírja a festék, de már ezért a pár napért megérte.

A lengyel Lucilla nagyon élvezte a telep hangulatát, bár kissé megfázott. Képein most az anya-gyermek kapcsolatot örökítette meg, hiszen neki is két fia van. Galéria a fotóra kattintva! (Fotó: Nagy Norbert)A külföldi művészek is nagyon készségesek és érdeklődők voltak: Nirmala Dholakia Nagy-Britanniából érkezett, Anna Alm a finnországi Kemiben él, Jan-Hendrick Pelz Németországot képviseli, Kusztos Noémi Amália az erdélyi Gyulafehérvárról utazott Fehérvárig, már másodszor, Lucilla Kossowska pedig a lengyel Opole művésze. Mint elmesélte: nagyon inspirálóan hatott rá a környezet. Most végre csak a festésnek szentelhette napjait, hiszen otthon tanári munkája, családja mellett kevesebb idő jut művészeti tevékenységére. Ám csinál például videókat, installációkat, most viszont csak az anya-gyermek kapcsolatot ábrázoló képek festése töltötte ki idejét.

Mindenki dolgozott tehát szorgalmasan, s úgy tűnt: senkinek sem lenne ellenére még pár bónusznap a művésztelepen.

Forrás: fmh.hu

  • Inspiráló nyugalomban az agárdi művésztelepen