Kolonics György emlékszobra

Kolonics György emlékszobra
Velence
 
Térképen mutat Interaktív térképen mutat

A 2008-ban elhunyt  olimpiai bajnok kenus szobrát a velencei-tavi evezős és kajak-kenu pálya céltornyánál, 2013. augusztus 2.-án adták át.

Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész nem sokkal a sportoló halála után készítette el az emlékszobor tervét, de azt végleges formába csak a 2012-ben történt felkérés után öntötte. Az áttört kőfalra emlékeztető talapzatba egy valóságos méretű, de az ég felé emelkedő fém kenut, abban pedig a térdelő sportolóra emlékeztető alakot helyezett el, akinek a vállán mintha egy nemzeti színű drapéria lobogna.

Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke avatóbeszédében azt mondta: Kolonics György a jelentős sportemberek közül is kiemelkedett. Mérhetetlen akarat vezérelte, és a halál nagyon fiatalon, sorsszerű körülmények között érte. Véleménye szerint a kiváló sportolók teljesítménye a nemzettudatot erősíti, a nemzeti dicsőséget "egy fokkal magasabbra emeli". Kolonics György millióknak okozott örömet és erősítette bennünk a sok évtizeden át ellaposított tudatot – mondta.

Kolonics György 36 éves korában, 2008. július 15-én, edzés közben hunyt el. A kiváló sportoló éppen a pekingi olimpiára készült, az lett volna az ötödik ötkarikás fellépése. Két olimpiai bajnoki címe mellett a világbajnokságokon 15-ször, az Eb-ken pedig 3-szor állhatott fel a dobogó felső fokára.