MŰVÉSZETKÖZELBEN - A festészet győri mestereinek kiállítása a Halász-Kastélyban Kápolnásnyéken

MŰVÉSZETKÖZELBEN - A festészet győri mestereinek kiállítása a Halász-Kastélyban Kápolnásnyéken
2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc u. 10.
+36 21 292 0471
www.halaszkastely.hu
info@halaszkastely.hu
ESEMÉNY IDŐPONTJA
2018. május 15.,  kedd  --> 2018. szeptember 30.,  vasárnap 

 
Térképen mutat Interaktív térképen mutat
A festészet győri mesterei: Cziráki Lajos (1917-2003) és Tóvári Tóth István (1909–2004) válogatott alkotásai magángyűjteményből

A festészet győri mestereinek, Cziráki Lajosnak és Tóvári Tóth Istvánnak az életművéből mutat be válogatást a kápolnásnyéki Halász-kastély legújabb kiállítása. A tárlaton a világ gazdagításának és jobbításának szándékából fakadó Cziráki-lenyomatok, valamint a győri utcák és a Rába-part kalapos, pipás „tóváris“ alakjai elevenednek meg. A gyűjtemény kavalkádja a transzcendens képzeletnek és a színtiszta realizmusnak. (Artkalauz)

Tóvári Tóth István (1909-2004), a Kisalföld festője, az ízig-vérig győri művész nem tartozott semmilyen csoportosuláshoz. Művészetét saját ügyének, felelősségének tekintette. Fontos volt számára a művészi szabadság, az új keresése, de közben mindig hű maradt az egykori mester, Rudnay Gyula által képviselt nemzeti hagyományokra épülő piktúrához. Erről így vallott:“Szerintem az a fontos, hogy mindig újat és mégis mindig ugyanazt!“ Munkásságát az élet szülte képek jellemzik, határozott, kemény ecsetvonások, a szemlélő arcába robbanó színek jelennek meg realista képein. Jellegzetes kalapos, pipás „tóváris“ alakja a győri utcák, a Rába-part üde színfoltja volt hosszú évtizedeken keresztül.

Cziráki Lajos (1917-2003) képei élettörvényének kifejezői. A világ gazdagításának, jobbításának szándékából fakadó lenyomatok. Mélyen átélt témák és nagy szakmai tudás jellemzi műveit. Kedvelt, tisztelt elődei (Giotto, Grünewald, Van Gogh, Breughel) művészettel kapcsolatos értékrendjét a XX. századi ember életérzésével gazdagította. A lelki finomságokra érzékeny, a szellemi kalandokra és a békére vágyó, a természetet csodálva szerető, a nőket mélységesen tisztelő, s mindenekelőtt: a transzcendens felé vonzódó személyiség munkái láthatóak ezen a kiállításon.