Nádasdy-obeliszk táblája

Nádasdy-obeliszk táblája

 
Térképen mutat Interaktív térképen mutat

„Nádasdyak! Kőbe vésett nevetek legyen élő emlékezés! Utat mutatva a jövőnek az örök szeretetnek. Lelküket ajánljuk a hatalmas istennek, testünket ősanyánknak, a Földnek. Égbeszökő obeliszk, adjál reményt, hitet és békét! Gr. Nádasdy Borbála
A tábla a grófi család temetkezési helyét, és  családi hírnevét mutatja be.

A Nádasdyak a legrégebbi, legbefolyásosabb magyar főnemesi családok egyike. Kiterjedt birtokaik zöme a Dunántúlon helyezkedett el. A család egyik legismertebb sarja Nádasdy Tamás (1498-1562) nádor, a török elleni harcok sikeres hadvezére, a művészetek és tudományok jeles pártfogója. Az utókortól a „nagy nádor” nevet kapta.

Nádasdy Ferenc (1555-1604) a végvári harcok legendás hőse, híres-nevezetes bajvívó, a törökök által nevezett „fekete bég”. Dunántúli főkapitányként a Fehérvárt 1601-ben visszafoglaló sereg egyik vezére. Leszármazottjuk, Nádasdy Lipót (1802-1873) az ország egyik leggazdagabb földbirtokosaként Komárom megye főispánja volt. Mint a nemzeti ügy következetes híve, a szabadságharc után kegyvesztetté vált az udvarnál. Örökös főispáni tisztséget csak 1860-ban kapta vissza.

Felesége, Forray Júlia (1812-1863) kiterjedt dunántúli és délvidéki birtokokat hozott a házasságba. A főúri pár a reformkorban a jótékonysági intézmények, az irodalom és a művészetek széles körben tisztelt támogatója volt.

Gróf Nádasdy Lipótné Forray Júliát végakarata szerint a család kedvelt agárdi birtokán, az ottani kicsiny sírkertben helyezték örök nyugalomra. A romantikus, szürke gránitból emelt obeliszket egy évvel halála után, férje állíttatta szeretett asszonya emlékére. Az obeliszk alatti kriptában nyugszik még Forray Júlia unokája, Nádasdy Anna, menye, gr. Nádasdy Ferencné, gr. Zichy Ilona, fia, a nádasladányi kastélyt építtető gr. Nádasdy Ferenc és annak fia, Forray Júlia unokája, gr. Nádasdy Tamás.

  • Nádasdy-obeliszk táblája