Pogánykő

Pogánykő
2477 Vereb, 13. km kő
+36(22) 464-667
+36(30) 340-0768
Fax: +36(22) 464-667
http://www.vereb.hu
kvtar.vereb@gmail.com
 
Ajánlatkérés Térképen mutat Interaktív térképen mutat

Vereb község a Velencei-tótól kb. 15 km-re északra terül el. Földrajzi fekvésénél fogva ősidők óta letelepedésre csábító hely volt. Itt haladt az Alexander Severus (222-235) által épített római hadiút, amelynek emlékét a népnyelv Katona út” néven őrzi. A népvándorlás vihara Vereb őslakóit elűzte, de nem maradt sokáig lakatlan a vidék.

A verebi lovasberényi út javításakor 1853-ban honfoglalás kori sírt tártak fel, melyben egy X. századbeli fiatal, kb. 20-24 éves kalandozó vitéz volt eltemetve lovával együtt. A verebi lovas vitéz sírja az első olyan honfoglalás kori lelet, amelynek helyét megjelölték, előkerülését kőbe vésett felirattal örökítették meg. Az értékes lelet megmentése, szakszerű feltárása a község földbirtokos urának, Verebi Végh Jánosnak és barátjának Érdy Jánosnak a Magyar Tudományos Akadémia tagjának köszönhető. A honfoglalás millecentenáriumára felújították a Pogánykövet.

A pázmándi út melletti dűlőben került elő a tatárjárás idején elrejtett “verebi kincs”, 1719 db XIII. századi friesachi ezüstdénár. A török kiűzése után épült a Nepomuki Szent János tiszteletére a ma is álló és felújított barokk katolikus templom. A XVIII. századtól 1945-ig volt a falunak nagybirtokos ura, előmozdítója a Végh család.

A Berényi u. 4. előtt áll Verebi Végh János mellszobra. A Zeneakadémia alelnöke, ügyvezető elnöke volt Liszt Ferenc elnöksége idején. Verebi szülőházában nemzedékeken át virágzott az irodalom és zene kultusza.

Friesachi ezüstdénár, Velencei-tó, Vereb 2006. augusztus 11-én a falunap keretében adták át a nagyközönség számára a Helytörténeti Gyűjteményt.
Az első teremben fotók és írásos anyagok kalauzolnak a község történetében, ismertetik címerének és zászlójának jelentését. Itt kapott helyet a két egyház, a református és római katolikus templomának bemutatása. A tárlatot Szénási Sándor költő, műfordító versei gazdagítják, akinek életútjával és kiadott könyveivel ismerkedhetnek az ide látogatók.

A második terem közepén álló tűzoltókocsi emlékeztet a ház eredeti funkciójára. Az épület előtt a parkosított téren pihenőhely és játszótér várja az ide látogató, pihenni vágyó érdeklődőket.


műemlék: emlékmű
Látogathatóság: 01/01-12/31
Szakvezetés: A Pogánykő jelölte honfoglalás kori sírt, 1853. május 9-én találták meg. A lovas vitéz sírja az első olyan honfoglalás kori lelet, amelynek helyét megjelölték, és az országban a második, amelynek leletei múzeumba kerültek.
Akadálymentesített: részben
építészeti stílus: egyéb
funkció (műemlék): eredeti rendeltetés szerint