Szent Benedictus Borlovagrend

Szent Benedictus Borlovagrend
2481 Velence, Rózsa u. 3/A
+3630/950-7396
hajdu.frigyes@gmail.com

Térképen mutat

A Szent Benedictus Borrend alapító tagjai, velencei, pázmándi, nadapi, sukorói szőlősgazdák közül kerültek ki. Hazánkban az  egyetlen és megyénkben az első olyan Borrend, amit csupán kistermelőkből, borászokból hoztak létre, és nem áll mögöttük borászati nagyüzem.

A tájegység nagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajtái közül a Rajnai Rizlinget választotta a nagytanács zászlósborának. Elsődleges feladata a borrendnek a minőségi és a tájra jellemző szőlőfajták termesztésére, a minőségi és nem mennyiségi borkészítésre való ösztönzés. Szeretnék minél szélesebb körben a kulturált borfogyasztást megismertetni.
A hagyományok felújításával, és újak megteremtésével minél szélesebb körben hazai és külföldi vendégeinek nemcsak a gyönyörű tájat, hanem annak kitűnő borait is bemutatják. Kitűnő minőségű fajtáknál Borlovagrendük védnökséget vállalna a palackozott borokra. 
A Velencei tó körüli dombokon, a szerencsés mikroklíma nagyon kellemes élet-teret biztosit a szőlőnek, és gondos munkával kitűnő borok készíthetők. A velencei bor termőhelyek szőlősgazdái a jó termés érdekében gyakran fohászkodnak Szent Orbánhoz. 1984. május 25-én felállították Velencén a Bence-hegyi Sárgaföldes dűlőben Szent Orbán kőszobrát. Azóta minden esztendőben az Orbán napját követő szombat délutánján litániát tartanak a szobornál. Itt hirdetik ki az Orbán-napi borverseny eredményét és értékelik Orbán püspök előző évi szőlővédő tevékenységét, ami alapján illatos borral, vagy sáros vízzel locsolják meg a kőszobrot.