Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület • 2483 Gárdony, Szabadság út 20-22. • tdmgardony@velencei-to.hu

XVI. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor és Pálinkafesztivál

Ocsenás Kati

Agárd Városközpontjában idén is megrendezésre kerül a Velencei-tó hagyományos szezonnyitó gasztronómiai fesztiválja!

Szeretettel várunk mindenkit a XVI. VELENCEI-TAVI HAL-, VAD-, BOR- ÉS PÁLINKAFESZTIVÁL programjaira:


2024. május 3. péntek


Nagyszínpad
16.00-16.45 Imaginar Band
A zenekar 2022 októberében alakult főleg tó környéki amatőr zenész tagokból. Korábban mindenki játszott már többféle csapatban, de úgy tűnik, hogy a jelenlegi felállással találták meg azt a zenei irányzatot, amit mindannyian szeretnek és mindig is szeretettek volna játszani.
Tisztelegnek a 70-es, 80-as és esetenként a 90-es évek NAGY előadói előtt. Az a céljuk, hogy ezeket a zenéket, amiket ők magunkénak éreznek, a közönség is megszeresse és örömmel hallgassa. Folyamatosan bővülő repertoárjukat eszerint alakítják a jövőben is. Jelenlegi műsoruk gerincét Pink Floyd, Dire Straits, Eric Clapton, Jimi Hendrix és más híres előadók dalai alkotják.
17.00-17.45 The Jex koncert
A fiatal JEX zenekar első akusztikus koncertjét a 123-as Rockklubban tartotta 2024-ben, majd a székesfehérvári Nyolcas Műhelyben léptek fel. A városunkban élő gimnazista Andrásfalvy Adél formációja saját szerzeményeket, valamint feldolgozás dalokat adnak elő, vérfrissített változatban
18.00 RockPort Band koncert
20.00 Gájer Bálint nagyzenekari koncertje
Gájer Bálint, a TV2 The Voice tehetségkutatójának "ezüstérmese" különleges sármos énekhangjával a legjobb mai magyar swing'n'pop énekes, a swing hercege.
Az elhangzó dalok egytől egyig ismertek a nagyközönség előtt, így a kellemes hangulat garantált, a táncolni vágyókat pedig a swing, a latin és a rock’n’rol pezsdítő ritmusai varázsolják el.
22.00 Best of the Beatles. The Bits Beatles Emlékzenekar koncert
Ki ne ismerné a Beatlest? A The Bits 2013-as megalakulása óta világ szinten jegyzett zenekar lett, amely klasszikus, 4 tagú felállásban állítja színpadra a Beatles legjobb dalait és olyan dalritkaságokat is, amiket a Beatles soha nem játszott élőben.
2022-ben a világ legjobb Beatles emlékzenekarival együtt, közös videóban köszöntötték Paul McCartney-t 80. születésnapja alkalmából, így bekerülhettek a világ 8 legjobb Beatles emlékzenekara közé. Országos adásban, a Petőfi Akusztik színpadán játszhatták el Beatles Unplugged műsorukat.
Immár háromszor jártak Liverpoolban a világ legnagyobb Beatles fesztiválján az International Beatle Week-en, ahol legutóbb az angol szervezők "kategóriája legjobb előadója" címmel tüntettek ki a zenekart. A német Höfner gitárgyár (Paul McCartney legendás, hegedűalakú basszusgitárjának gyártója) megtisztelő Höfner Artist kitüntetését és szakmai támogatását egyedüliként élvezhetik a Közép-Európai régióban


Tóparton
Vidámpark – az élmények birodalma a Velencei-tó partján


Velencei-tavi Galéria
17.00 Csűr-képek, Élet-képek. Horváth Levente erdélyi festőművész kiállításának megnyitó ünnepsége.
A Kolozsvár melletti Zsobokon élő és alkotó Horváth Levente szoros kapcsolatban áll a természettel és az épített örökséggel. Kísérletező típus, aki egy-egy sorozattal éveken keresztül próbálkozik. Legutóbbi szériájának, a Skanzen Galériában most kiállított munkáinak a csűr a témája. Festményei egy fotódokumentációra építkeznek: a művész absztrakt csűrképeit gazdák kezébe adta, akik ezzel álltak „modellt” saját csűrjeikben. Az így született festményeken a figura, az ember és a szellem belekerül a térbe. Így lesz csűr a csűrben: átváltozás és összekötő létra múlt, jelen, illetve jövő között.


2024. május 4. szombat


Nagyszínpad
10:00 Ágacska. Aranyszamár Bábszínház előadása
A mutatványos bábos színészpár gurulós kocsijával járja a világot – így érkeznek az előadás helyszínére is. Dalolnak, játszanak a szokott rendben, majd egyszer csak leesik egy ág a föléjük magasodó fáról. Elkezdődik Ágacska csodás története, amely során a kancsali Dani kacsa, az állandóan röhögő Berci béka és a bátor Pösze egérke elindulnak, hogy megkeressék az embert, aki tudomásuk szerint, ki tudja őket gyógyítani bajukból. Útjuk során igaz barátságot kötnek, s a történet végére nemcsak a kis állatok, de a nézők, s a játszók is igazi boldogságra lelnek.
Csukás István meséjét bábszínpadra alkalmazza: Szántó Viktória. Zeneszerző: Bakos Árpád. Tervező: Bodnár Enikő. Rendező: Érsek-Csanádi Gyöngyi. Szereplők: Baranyai Anita, Tóth Mátyás
11:00 MissCsipop dance junior – Csípő Petra és tanítványai
11.30 MissCsipop dance senior - Csípő Petra és tanítványai
12.00 Iglice népdalkör, Dinnyés
12.15 Bodorka néptánccsoport, Agárd
12:30 Pipacsos táncműhely, Velence
13.00 Húzzad Csak Kivilágos Virradatig – Buch Tibor (ének), Horváth Emi (hegedű) és Horváth Péter (zongora) operettműsora
Buch Tibor színész, énekes a Színház-és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakán, Szinetár Miklós osztályában 1997-ben végzett. Játszott többek között az Operettszínházban, a József Attila Színházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Debreceni Csokonai Színházban, de televíziós sorozatokból (Magánnyomozók, Jóban Rosszban) is ismerhetjük őt. A fehérvári évek alatt a közönség kedvence lett, több nagy sikerű darabban játszott a színházban. Az agárdi fesztivál visszatérő vendége, hiszen a közönség mindig kéri, várja a fellépését társaival Horváth Elemér Emivel és Horváth Péterrel.
14.30 70 éves a rock and roll! A Boka Boogie Band koncertje
Fergeteges hangulat, hamisítatlan élőzenés rock and roll show műsor, a zene és a tánc csodálatos találkozása!
16.00 Most élsz – legendás slágerek Kuna Vali és testvérei előadásában
A 9 fős ÉLŐ koncerten a rádiók legkedveltebb slágerei lesznek hallhatóak! A koncert egyik énekesnője: Emma (Kuna Kata) a MintaApákból. A Kuna testvérek a koncerten visszarepítik a hallgatóságot az elmúlt évtizedek meghatározó világslágerein keresztül a popzene legendás korszakába, olyan előadókon keresztül, mint például Máté Péter, Tina Turner, Piramis, Kovács Kati, Gloria Estefan… A zenészek (a 4 alapítótag – Kuna testvérek) 30 éve játszanak együtt. Az elmúlt 10 évben közel 1000 koncertjük volt országszerte és Európában. Fonogram jelölés 2005 – Év felfedezettje. Prima-díj 2005.DAL 2018 döntős - küzdelem az Eurovíziós Dalfesztiválra való kijutásért
17:30 Országos Borrendtalálkozó – avatás (vonulás a postától)
18:00 Soul & Funky. Horváth Márk group feat Singh Viki
20.00 Zenevonat Szuperkoncert az LGT sztárjaival
A Zenevonat Szuperkoncert sok éve járja az országot az LGT legnagyobb slágereivel. Az Abrakazabra zenekar által létrehozott produkcióban az LGT 3 legendája,Somló Tamás,Karácsony János és Solti János játszott főszerepet.
A koncert a zenekar klasszikussá vált dalait - Ő még csak 14, Nem adom fel, Zenevonat, Álomarcú lány, A dal a miénk, Miénk ez a cirkusz, Mindenki - immár két eredeti LGT-tag, Karácsony János és Solti János közreműködésével dolgozza fel.
A koncerteken a legendás LGT tagjai mellett két másik, a hazai élvonalhoz tartozó zenész kap helyet: Szirota Jennifer és Heincz Gábor Biga. Szirota Jennifer az LGT tagjai által női előadóknak írt dalokat tolmácsolja, többek között a Játssz még, a Hello vagy a Szólj rám, ha hangosan énekelek című számokat. Heincz Gábor Bigának gyerekkora óta kedvence az ikonikus zenekar, egy televíziós műsor kedvéért pedig egyszer áthangszerelt néhány LGT-dalt. Az LGT zenészeinek annyira megtetszett az ő verziója, hogy azóta is ebben a hangszerelésben szólalnak meg a dalok a Zenevonat Szuperkoncerteken.
A zenekari kíséretet az Abrakazabra Zenekar látja el, akik Magyarország legnagyobb pop- és rocksztárjaival és számos ma népszerű előadóval dolgoznak együtt folyamatosan.
22:30 Utcabál éjfélig a Discover Band-del
A DISCOVER Band 2016 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy a hetvenes évek diszkó slágereivel megidézzék ezt a zeneileg rendkívül sokszínű időszakot. Törekednek erre kinézetben és hangzásban egyaránt.
Műsorukban szerepelnek a legismertebb ABBA, Boney M, Eruption, Ottawan, Gloria Gaynor és Donna Summer dalok.


Fesztiválközpont, Szarvas szobornál

10.00-18.00 Családi játékliget a Berebe Játéktérrel és az Aranyszamár bábszínház Szamárlétra projektjével:
Berebe Játéktér: ZokniFagyizó, horgászós raklaptutaj, pelenkázós babáknak szóló játszósátor, Retextiles- táblásjátékok várnak a ligetben minden kicsi és nagy fesztiválozót fotóponttal, babzsákpihenővel, babás pelenkázóval.
Szamárlétra Projekt- szabadtéri vásári kunszt - mozgalmas szabadtéri játék, mutatványossal, hinta szamarakkal sok-sok nevetéssel. Ezen a placcon még sok minden megtörténhet, nézzünk arra többször!
10.00-18.00 Népművészeti forgatag az M-ART-tal!
Ezeken a napokon a népművészet különféle ágaiba nyerhetnek bepillantást a látogatók, s a különféle programokon keresztül többféle módon irányítjuk a figyelmet erre a területre.
Mesterségkóstoló – Több népművészeti egyesület részvételével a workshopok során az érdeklődők magunk is kipróbálhatják ügyességüket, alkothatnak szakavatott mesterek, segítők irányításával.
Tárgysimogató – régi korok edényeinek, eszközeinek kézbe vehető tárlata (M-ART)
Ezen a különleges tárlaton kézbe lehetett venni pl. szőtteseket, kannákat, tálakat, különféle konyhai eszközöket, melyeket ma már csak múzeumokban, tájházakban láthatunk. Szeretnénk interaktív módon megismertetni a fiatalabb generációt ezekkel a tárgyi emlékekkel.
Hangszersimogó és bemutató (Varró János)
Az előadó minden hangszert az ismertetése után meg is szólaltat.. A bemutató során kézbe lehet venni, kipróbálni a különféle népi hangszereket. Itt is fő cél volt, hogy aktív részvétellel ismerjék meg a különféle hangszereket, s a látogatók kedvet kapjanak a zenetanuláshoz.
MintaKINCStár játéksziget (Sevella Zsuzsanna és a M-ART)
Ezen a programon különféle fejlesztő játékokon keresztülismerhetik meg magyar motívumkincset a résztvevők. Találkozhatnak többek közt hímzés, fafaragás, mézeskalács ütőfa mintákkal. Játszhatnak különféle nehézségű memória játékokkal, beillesztős – elrejtős feladatokkal, megoldhattak különféle rajtvényeket, kirakózhattak.
„Ruhapróba” – (Szilvási-Grund Helga, Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület)
A „Ruhapróba” során a résztvevő családok belebújhatnak különféle viseletekbe, s így visszacsöppenhettek a múltba. Cél bemutatni a különféle tájegységek különböző ruhadarabjait, a rájuk jellemző díszítési módokkal együtt.
Örömzene – Barátok Zenekar és Varró János
10.00 Autóbusz Nagy-Kul-Túra a Velencei-tó körül
Helyszínek: Gárdonyi Géza Emlékház, Vörösmarty Emlékház, Halász kastély, Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely, Dinnyési Várpark és skanzen, Fesztiválközpont
A Posta mögötti parkolóból indul. Autóbuszos kirándulás keretében a Velencei-tó környéke legjelentősebb látnivalóinak megtekintése. Felszállójegyek az információs pultban kaphatók a busz férőhelyeinek megfelelő számban. Ára: 1500 Ft/fő áron (tartalmazza az utazást, idegenvezetést, belépést a meglátogatott helyekre). Regisztráció: halvadfeszt@gmail.com
10.00-12.00 Helytörténeti séta a fesztiválközpontból a Gárdonyi Géza sétányon az Agárdi Pálinkafőzdéig: (tervezet)
Agárd nyaralói, az Agárdi Fürdőegylet tevékenysége , a Nádasdy obeliszk – Agárd és a Nádasdyak , Agárd zöldfelületi értékei: platánok, hársak, fasorok egykor és ma


Agárdi Pálinkafőzde (Agárd, Sreiner tanya) (tervezet)

8.00-13.00 Agárdi Almárium Bisztró termelői piac és kulturpark
10.00-13.00 A zeneteraszon jazzy dallamok
10.00-11.00 Bábszínházi előadás és mesepont
Exkluzív gasztrokínálat, főzdelátogatás és kóstolók


Velencei-tavi Galéria
10.00-18.00 Csűr-képek. Horváth Levente erdélyi festőművész kiállítása.
A Kolozsvár melletti Zsobokon élő és alkotó Horváth Levente szoros kapcsolatban áll a természettel és az épített örökséggel. Kísérletező típus, aki egy-egy sorozattal éveken keresztül próbálkozik. Legutóbbi szériájának, a Skanzen Galériában most kiállított munkáinak a csűr a témája. Festményei egy fotódokumentációra építkeznek: a művész absztrakt csűrképeit gazdák kezébe adta, akik ezzel álltak „modellt” saját csűrjeikben. Az így született festményeken a figura, az ember és a szellem belekerül a térbe. Így lesz csűr a csűrben: átváltozás és összekötő létra múlt, jelen, illetve jövő között.
Európa számos pontján láthatók köztéri szobrai, mégis azt választotta, hogy egy eldugott székely faluban éljen. „Az ember meg kell határozza a saját helyét, amely jó esetben közel esik a forráshoz, amelyből táplálkozik, és amely ősei által a génjeibe is beépült, öröklődött. Nekünk itt Székelyföldön pedig elrendelt dolgunk van” – vallja Éltes Barna háromszéki képzőművész


Tóparton
Vidámpark – az élmények birodalma a Velencei-tó partján


2024. május 5. vasárnap


Nagyszínpad
10:00 Az Iszkiri zenekar gyermekkoncertje
Az ISZKIRI egy modern, vagány gyerekzenét játszó zenekar. Tagjai gyakorló apukák, akik főállásban is gyermekekkel foglalkoznak.
Ugyanakkor évtizedek óta profi zenészként is működnek, a legkülönfélébb zenei stílusokban.
2011 tavaszán döntöttek úgy, hogy civil foglalkozásukat és legfontosabb hobbijukat összekötik.
Így alakult meg az ISZKIRI gyerekzenekar, amelynek repertoárját könnyedén válogatták össze, hiszen külön-külön számtalanszor játszottak már gyermekközönség előtt.
A zenekar saját dalok tekintetében igen termékeny. Eddig négy lemezük jelent meg, jelenleg ötödik lemezük anyagát készítik.
Emellett rengeteget koncerteznek is, Magyarországon és a határokon túl egyaránt.
11:00 Krav maga – önvédelmi sport mindenkinek – bemutató
11.20 A Laguna Táncklub bemutatója
12:00 "Guitar Singers" Ignácz Attila & Szabó Bill Béla
13:00 Benson Madame zenekar
A zenekar felállása leginkább az úgynevezett bluegrass zenei irányzatot képviseli, de stílusa a blues és country zenén túl mutat
14:30 Jazzy délután ( Horváth Márk -gitár, Iván Szandra -ének, zongora, Koós Hutás Áron -trombita)
16:00 Húristen – gitárpárbaj
Négy felsőpolcos gitáros, no meg a dobmegabasszus. Mohai Tamás (Boom-Boom), Nagy Ádám (Roy és Ádám), Pulius Tibor (Supernem), Lukács Péter - Peta (Bikini), Kiss G. László bass, Csányi Zoltán dob. És a rock hullámai cunamivá nőnek.
17.00 Band of Streets
A zenekar 2011 óta létezik, és az a célja, hogy bemutassa és megszerettesse az emberekkel az amerikai stílusú rezes utcazenélést. Tagok: Nagy Bagi Péter, Szőnyi Gábor – trombita, Solymosi Péter – trombita, Fűzy Máté – mellophone, Barkóczi László – harsona, Dömösi Tamás - alt szaxofon, Tari Gergely - tenor szaxofon, Matics Zoltán – tuba, Rózsafi Gergely – pergődob, Dömény Balázs - dob
18:00-19.30 Charlie nagykoncert
Horváth Charlie énekes, könnyűzenész, trombitás. A rock, a jazz, a blues, a soul és a funk jellegzetes hangú előadóművésze. Nagyzenekari koncertjével zárjuk az idei Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivált.


Fesztiválközpont, Szarvas szobornál

10.00-18.00 Családi játékliget a Berebe Játéktérrel és az Aranyszamár bábszínház Pom Pom Tematikus Játékterével:
Berebe Játéktér: ZokniFagyizó, horgászós raklaptutaj, pelenkázós babáknak szóló játszósátor, Retextiles- táblásjátékok várnak a ligetben minden kicsi és nagy fesztiválozót fotóponttal, babzsákpihenővel, babás pelenkázóval.
Pom-Pom Játéktér A játéktérben Pom Pom meséiből ismert bábfigurák kelnek életre, s a játékokon keresztül mesélik el történeteiket Játékmester vezetésével ( a programban ügyességi, kreatív, koncentrációs játékok találhatók). 3 éves kortól. Ezen a placcon még sok minden megtörténhet, nézzünk arra többször!


Velencei-tavi Galéria
10.00-18.00 Csűr-képek. Horváth Levente erdélyi festőművész kiállítása.
A Kolozsvár melletti Zsobokon élő és alkotó Horváth Levente szoros kapcsolatban áll a természettel és az épített örökséggel. Kísérletező típus, aki egy-egy sorozattal éveken keresztül próbálkozik. Legutóbbi szériájának, a Skanzen Galériában most kiállított munkáinak a csűr a témája. Festményei egy fotódokumentációra építkeznek: a művész absztrakt csűrképeit gazdák kezébe adta, akik ezzel álltak „modellt” saját csűrjeikben. Az így született festményeken a figura, az ember és a szellem belekerül a térbe. Így lesz csűr a csűrben: átváltozás és összekötő létra múlt, jelen, illetve jövő között.


Tóparton
Vidámpark – az élmények birodalma a Velencei-tó partján


Dékány András emléktúra és irodalmi odúkereső játék Dr. Csiák Gyula íróval, Dékány-kutatóval
9.30 perctől gyülekező.
10.00 Indulás az agárdi Admiral Étterem parkolójából (kerékpárral vagy gyalogosan). Útvonal: Dékány sétány – Agárdi Parkerdő – Madárdal tanösvény – Chernel István Madárvárta – Dinnyés, Dinnyési Fertő bejárat, Rózsa u. gólyafészek. A táv körülbelül négy kilométer, nagyobb gyermekek számára is könnyen teljesíthető.
A vezetett túrán megismerkedünk Dékány Andrással, tevékenységével, ifjúsági regényei helyszíneivel, főszereplőivel, madarakkal, fákkal, a természeti környezettel. Az író már a harmincas években második otthonául választotta Agárdot, nyaralót épített. Tevékeny részt vállalt a tó életében, a Madárvárta felépítésében, a vitorlás élet felvirágoztatásában.
Gps-koordináták alapján megkeressük azokat a madárodúkat, melyeken szerzők neveit és a művek címeit láthatjuk, a menetlevélen ezeket rögzítjük. Útitársunk lesz Fenyvesi László a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, környezeti nevelő, akivel, ha az odúkban találunk kismadarakat, gyűrűzni is fogunk.
A túra végén, a Rózsa utcában a sikeresen megtalált odúkat számba vesszük, mindenki oklevelet kap és 12 fő könyvjutalomban részesül.


Kiemelt gasztro-kiállítók:
Agárdi Pálinkafőzde, Agárdi Almárium, Csóbor Pincészet, Nagy Gábor Családi Pincészet, Köllő pincészet , Csalló Pálinka, Csordás Nagy Pince, Deák Bárdos Pince, Főzdebusz, Kürtőslegenda, Grillkirály Kft

https://velenceitofeszt.hu/

Időpont

2024.05.03 16:00 - 05.05 22:00

Helyszín

2484 Gárdony-Agárd - Városközpont

Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület • 2483 Gárdony, Szabadság út 20-22. • tdmgardony@velencei-to.hu