Pázmándi Ízes-Ínyes Ünnep és Vásár

Pázmándi Ízes-Ínyes Ünnep és Vásár
2476 Pázmánd, Szerelemvölgyi út
+36 20 921 8311
www.balintborarium.hu
info@balintborarium.hu
ESEMÉNY IDŐPONTJA
2017. május 6.,  szombat  --> 2017. május 7.,  vasárnap 

 
Térképen mutat Interaktív térképen mutat
Az esemény két pillére az ízek harmóniája és a természet sugallta hangulatok. Az évszázadokon át rangos bortermelői hagyományokkal rendelkező terület reneszánszát éli. Ennek üvegbe zárva gyümölcseinek nemes nedűjét, valamint a különböző borvidékek 7 ha alatti szőlőterülettel bíró KÉZMŰVES BOROKAT alkotó borászok boraiból KÓSTOLHATNAK.

Igaz kissé „rejtve van a világ szeme elől”, alig két kilométerre fekszik az M7-es lehajtójától, Budapesttől mindössze 40 km-t kell utaznunk ahhoz, hogy a világot kicsit magunk mögött hagyjuk, a településtől 5 kilométerre pedig már a Velencei - tóba lógathatjuk a lábainkat.
A gyermekeket külön sziget várja, ahol a Tulipiros Játszóház mellett kipróbálhatják hagyományőrző játszóterünket valamint arcfestéssel is várjuk a kicsiket. TITKOK, ILLATOK, ZAMATOK, KALANDOK - programfolyam a Felhő Csoport közreműködésévelA GYERMEKEKET külön sziget várja, ahol a Tulipiros Játszóház mellett kipróbálhatják hagyományőrző játszóterünket.Szeretnénk ha minél többen részesévé válnának ennek a pázmándi GASZTROmantikának!


Ízes-Ínyes Ünnep és Vásár programja

2017. május 6. szombat

háttérben a SPARHELT

pohárban a Vörös

terítéten JAZZ&SWING

10.00 – 18.00 

Rétesek, szörpök ízlelgetése,
Kézműves borok, pálinkák és sörök kóstolgatása,
Kézművesek portékáinak vásárolgatása,
Tulipiros Játékműhely virágos kertjébe a gyermekek terelgetése,
Hagyományőrző játszóterünkön a kicsik dédelgetése nagyobbacskák őrizgetése.

12.00 – 19.00

grill teraszunk kínálatának csipegetése       

13.00 – 19.00

ismerkedés a hozzánk érkező Tűzoltóautóval

A panoráma teraszunkon

kemencés finomságok, jazz-blues-swing muzsika

13.00 – 16.00

Dobai István akustik

jazz – blues dallamok a teraszon

17.30 – 20.00

Gyertyafényes vacsora a panoráma teraszon

JAZZ Cuvée……

a zongoránál Szabó Dávid zongoraművész

2017. május 7. vasárnap

háttérben a SPARHELT,

pohárban a FRÖCCS,

terítéken a SWING és LATIN

10.00 – 18.00 

Rétesek, szörpök ízlelgetése,
Kézműves borok, pálinkák és sörök kóstolgatása,
Kézművesek portékáinak vásárolgatása,
Tulipiros Játékműhely virágos kertjébe a gyermekek terelgetése,
Hagyományőrző játszóterünkön a kicsik dédelgetése nagyobbacskák őrizgetése.

11.00 – 19.00 grill teraszunk kínálatának csipegetése           

13.00 – 16.00 ismerkedés a hozzánk érkező Tűzoltóautóval

A panoráma teraszunkon kemencés finomságok, jazz-blues-swing muzsika

13.00 órától

Kardelas Júlia  és  Dobai István Duó

swing és latin dallamok a  panoráma teraszon

PÁRATLAN borkóstolás 7 pici pincészet kínálatából:

2 HA - Badacsony

„A 2HA Szőlőbirtok és Pincészet a badacsonyi borrégióhoz tartozó Szent-György –hegyen műveli a maga immár 2x2 hektárnyi szőlőjét. A név a birtok apró méretét jelzi, így kicsinységünk a garancia arra ,hogy képesek vagyunk a területeinket teljes odafigyeléssel és odaadással művelni, a termésből pedig a lehetőleg jobb bort készíteni. Boutiqe-borászatunk filozófiája nem a profit nagyságáról szól, hanem erről a kísérletről. A borkészítést alkotásnak tekintjük, ahol az általunk megálmodott csúcsok elérését hajszoljuk. A déli-fekvésű területeink mikroklímája, és a változatos, ásványokban gazdag vulkáni eredetű talaj teszi lehetővé ezt a kísérletezést. A boraink mindegyike hordós-érlelésű, a fehérborok egy jó része pedig hordóban is erjed. A természetesség jegyében kerülünk minden olyan beavatkozást ami a bor eredeti aromagazdagságát csökkentené. Kerüljük a derítést, és a fehérboraink is szűretlenek. A borvidéken ma még szokatlan módon a hangsúlyt a vörösborokra helyezzük, amivel csak a filoxéravész előtti Balaton-felvidéki hagyományokat követjük. A fajtaválasztékunkban Magyarországon egyedüliként kísérletezünk az ősi etruszk eredetű toszkán sangiovesevel, amiből pár éve Tabunello néven már készítünk borokat.”

Forrás: kezmuvesborok.hu

Losonci Pince - Mátra

„Nekem így kezdődött a szőlészet. Megérezni, hogy ott valami különleges születhet. Hóban mentem ki Gyöngyöspata fölé, a Mátra magas hegyei közé nyúló Úrráteszi dűlőbe. Tavaszig még nem derült ki, mi is lapul a fehér lepel alatt, "látatlanban" vettük meg a harmad hektárnyi szőlőt. Mégsem hatalmasodott el rajtam sosem az érzés, hogy rossz döntés volt a vétel, egyszerűen hiszek abban a darab földben. Ha az ész mégis kérdőjeleket csempészett az örömbe, akkor nyugtatóként mindig újra éreztem Józsi bácsi (az előző tulajdonos) onnan készült, előző évi olaszrizlingjének ízét: csábító, mégis egyszerű szépség volt, mint egy parasztinges mezei tündér. Minden furfang nélküli borászkodás eredménye volt: semmi fajélesztő, enzimről talán még nem is hallott, savat, alkoholt nem mért, prése idősebb, mint ő maga, nem szűrt, nem derített, a bor mégis tünemény: az ember egyből a következő pohárra gondolt. Hiszek benne, hogy Józsi bácsi ösztönös természetessége egyben a legjobb borok készítésének fő csapásirányát is kijelöli. Az alap ugyanaz, már csak arra gondoltam, hogyan lehet a felhígított és kicsit "foltos ruhába" öltöztetett szépséget megfésülni, kibontani és eszenciáját felerősíteni. A borok fajélesztő és enzim nélkül erjednek, lassan, de az általános félelmekkel és előítéletekkel szemben komplikációk nélkül...”

Forrás: kezmuvesborok.hu

Orsolya Pince - Eger

Amikor az Orsolya Pincét megalapítottuk, azt tűztük ki célul, hogy felkutassuk Ostoros és Eger legjobb szőlőtermő dűlőit és megkeressük az ezekre a termőhelyekre leginkább jellemző fajtákat. A lehető legtermészetesebb módon igyekszünk borászkodni, kerülve minden mesterséges anyagot a feldolgozás és a borkészítés során. Ha nem így tennénk, elsikkadna a lényeg: képtelenek lennék megmutatni, hogy az adott évjáratban, az adott szőlőfajtából, az adott termőhelyen milyen bor készítését tette lehetővé a természet. Minden vágyunk, hogy megtaláljuk azokat a fajtákat, amelyek leginkább megfelelnek dűlőink adottságainak, eltelepítsük oda azokat, majd legalább harminc évet várva, hogy a gyökerek elég mélyre hatoljanak a talajba, megkóstolhassuk végre azt a bort, ami fel tudja mutatni, mire is képes Ostoros: milyen nagy borokat is termeltek itt, réges régen, valamikor még a filoxéravész előtt.

Forrás: kezmuvesborok.hu

Hengerics Péter - Felvidék

„Hengerics Péter komáromi borász, a birtoka Kővágó községben található, 3 km-re Ógyallától. A régió kiváló, a borászathoz szükséges ökológiai tulajdonságokkal rendelkezik. Az agyagos lösz remek feltételeket biztosít a szőlő, és egyéb haszonnövények termesztéséhez is. Borászattal már a nagyszülei és a szülei is foglalkoztak, a 8 hektáros birtok története 1925-ben kezdődött.”

Forrás: ponsdanubii.eu

Somló Kincse Kézműves Kispince - Somló

„Az, hogy itt dolgozhatunk, Isteni kegyelem, gyermekeink után talán a legnagyobb ajándék a sorstól.

Évek teltek el azóta, hogy megvetettem a lábam a Somló keleti oldalán, ültetvényünk első kis parcelláján. Mégis ma, amikor papírra vetem ezeket a sorokat, még mindig elragad ugyanaz az érzés, mint amikor – immár a saját birtokocskámról – egy átvergődött éjszaka után, először néztem farkasszemet a felkelő nappal. Olyan varázsa ez a helynek, mely azt, akinek a lelkébe talál elragadja és többé nem ereszti. Édes-keserű rabság. Elkap, letaglóz, megbilincsel, de egyszerre fel is tölt valami nem emberi energiával. Megmutatja a helyed, tanít-tanít és kijelöli az utadat, melyet még be kell járnod. Megtanít a természet tiszteletére arra, hogy a szeretet, az alázatos, hittel teli munka mindenkor meghozza a gyümölcsét.

A bor, melyet világra segítünk, egy nagyon különleges élőlény. Önálló lény a hordóban, ekként viselkedik ha kitöltesz belőle egy pohárnyit és ugyancsak saját élete van az anyaföldre visszahulló cseppnek. Élet-halál-újjászületés misztériuma, melyet Isteni üzenetként magában hordoz. Milyen tudomány az, ami borkémiaként címkézi, vagy biológiai határozókulcsokat ad a megértéséhez?! A bornak szellemisége van, melyet ha megértesz, közelebb kerülsz a természethez és talán az Istenhez is. Felismered az igaz emberi értékeket, saját erényeidet, hibáidat. Mi ezt a titkot kutatjuk!”

Forrás: somlokincse.hu

Takács Lajos - Tokaj- Somló

„Takács Lajos Somlóról Hegyaljára költözött. Somló az egyik legmarkánsabb egyéniségét veszítette el, Tokaj viszont gazdagabb lett egy nyughatatlan, de ugyanakkor végtelenül természetes gondolkodású borásszal, Takács Lajos hazatérése Hegyaljára különös fordulat a két borvidék és a saját sorsának alakulásában. Életében az esetlegesség és a pillanatnyi érzelmek ugyanolyan fontos szerepet játszanak, mint a különféle évjáratok a szőlő és a bor alakulásában. A természetesség határozza meg a lépéseit, a borait mindig is ösztönösen készítette. Nem bonyolít túl semmit, nem kapkod, leül egy pohár borral és figyeli a környezetét. Úgy, ahogy nekünk is gyakorta figyelnünk kéne csendben egymásra és a folyamatosan megújuló természetre magunk körül.”

Forrás: gaultmillau.hu

Wassmann Bormanufaktúra - Villány

 „Villány első biopincészete, melyet a Németországból idetelepült Ralf Wassmann és Susann Hanauer alapított. Boraik kivételesen jó egyensúllyal bírnak, elegánsabb, hordós aromáktól mentes, autentikus irányt képviselnek, ami ma még nagyon ritka Villányban. A 2011-es és 2012-es évjáratból izgalmas borok lapulnak a pincében, elsősorban a kékfrankos, ami áttörést jelenthet a pince számára.”

Forrás: vinoport.hu

Aki kínáják majd saját portékáikat:

Erdei Delikátesz Szaküzlet - vadhúsok, fűszerek, szárítmányok, gyümölcslevek, lekvárok

Az eseményünkre kitelepül az országban elsőként nyílt Erdei Delikátesz Szaküzlet Székesfehérvárról, ami a Jancsár köz 2. szám alatt található meg.

A Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. üzletében az állami erdőgazdaságok által előállított vadhúsok és erdei termékek vásárolhatók meg. Az üzletben kiváló minőségű fagyasztott vadhúsok mellett mézet, lekvárokat, gyümölcs leveket, szörpöket, szárított és fagyasztott gombákat, fűszereket, vad húsból készült kolbász szalámi sonka tepertőt is lehet vásárolni.

Horváth Marcsi őstermelő - lekvárok, szörpök, csatnik ...

Igen, ő kipróbálja,összepárosítja, mikor elolvassuk a kis címkét az üvegen csak ráncoljuk a homlokunk vagy csodálkozunk, majd megkóstoljuk és csak azt tudjuk mondani, hogy IGEN..ez JÓ!

Termékei 100% -ban természetes,kézműves,tartósítószer,színezék és cukor nélküli készítmények.

Lekvárok,szörpök,szirupok,csatnik,zöldségkrémek,ételízesítők, savanyúságok,mézeskalács,kekszek,ostyák.

Magyaralmási Agrár Zrt.- sajtok és egyéb tejtermék

Zrt. a sok kicsi között? Igen ők lelkületükben, szellemiségükben, az alapanyaghoz és a vevőkhöz való viszonyulásukban KICSIK maradtak a szó legjobb értelmében…

A részvénytársaság 7 község közigazgatási területén gazdálkodik. A 4000 liter/napi kapacitású üzem alkalmas sajtok, túró, tejföl, kefir, joghurtok, vaj,  tehát az összes alap termék gyártására. A gépek ellenére ezek a termékek nagy része kézműves termék, a hagyományos technológia eljárással alkalmazása mellett az üzem a biztonságos minőség előállítását tűzte ki célul. Az alaptermék struktúra beállítása után a termékfejlesztés folyamatos.  Az alaptermékeken túl a vásáron kapható lesz gomolya sajt, félkemény – és zsírszegény sajt, kakaó, sajtkrém.

Nemes János méhész - mézek

Egy méhész, aki tudja, hogy lehetőségei a méhek erejétől függnek és aki az emberek mézhez jutásában még mindig érzi a méhek kifosztását…

Saját méhészetünk feleségemmel, 2013-ban lett, Székesfehérvár határában található a telephelyünk, méhészetünkben ősszel 80 méhcsaláddal készültünk a télre. A családok erejétől függően vándorlás nélkül évente 3-5 féle mézet sikerül elvennünk, zömmel a szántóföldi mézelő növények mézéből (repce, napraforgó), de volt szerencsénk már a ritkaságnak számító olajfűz mézhez is. Az akác és hárs Fejér megyének ezen a részén csak szerencsével jön össze, több kevesebb sikerrel valamennyi mindig van. Készítettünk levendulával ágyazott akácmézet is, ami reggeli vajas pirítóshoz különlegesség.

Petróczki József őstermelő - friss zöldség

Ígérete szerint az Ízes – Ínyes Ünnep és Vásár látogatóinak is jut abból az illatos, zamatos eperből, amiért mi pázmándiak minden évben előre feliratkozunk, hogy biztosan jusson belőle egy- egy ládányi, amit télire eltehetünk.

1980 óta növénytermesztéssel foglalkozó Józsi bácsit Pázmándon mindenki ismeri, hiszen jövet – menet megállunk a kis útszéli pavilonjánál. Integrált termesztési technológiával termeszt, így őrzi az általa termesztett zöldségek, gyümölcsök beltartalmi értékét. Mivel kertjei nem csak Pázmándon van hanem a Kecskemét melletti Ménteleken, lessük mikor érkezik meg áruval megrakott autójával és lecsapunk rá….

Petróczki Szabina - SZASZI NyersTortaNasi

Tegyük félre minden általános elvárásunkat, ami bennünk van a tortákkal és nassolnivalókkal szemben és élvezzük a természet nyers ízeit….

Ezek a desszertek, nyerstorták és nassolni valók 100%-ban természetes alapanyagokból, melyek nagy százalékban saját termesztésű nyersanyagból készülnek.

Állati eredetű összetevőt nem tartalmaz, speciális diétát folytatóknak tökéletes desszert, mindamellett gyönyörűek, ínycsiklandozóak.

Pipepe Panni - natúr kézműves szappanok, krémek

Természet ihlette, szívvel-lélekkel készítette számodra Pipere Panni.

Kizárólag a természetben megtalálható alapanyagokból, gondos odafigyeléssel alkotott natúr kézműves szappanokat és krémeket, olajokat alkotok. Feltett szándékom, hogy mindazon megszerzett tudást, pozitív tapasztalatot, amire az elmúlt években szert tettem és felhasználtam a saját családom, közvetlen környezetem számára készített szappanok és krémek készítésénél, számodra is elérhetővé tegyem. Hiszem és vallom, hogy egyre több családanyának, apukának és nagyszülőnek fontos a családjuk egészségének a megőrzése mellett a közvetlen és távoli környezetünk megóvása is.  „A természet maga a megtestesült harmónia, a természet egy ritmikus szimfónia.” Osho              Én ezzel a harmóniával szeretnélek megismertetni az általam készített – kizárólag természetes összetevőkből álló – szappanokon és egyéb portékákon keresztül.

Vereczekei Anna őstermelő - vegyszermentes zöldségek

HITELES..minden panaszával, minden gondjával, minden örömével és minden termékével..

A családi gazdaság Pázmándon van, mintegy 8 ezer négyzetmétert ölel fel, melynek nagyobb hányada szántó. Egy 900 négyzetméteres terület virágtermesztési célokat szolgál, mintegy 1200 négyzetméter területen gyümölcsös van. Fő prioritást az a mintegy 600 négyzetméteres zöldséges képez, amelyen a permakultúrás művelésnek megfelelően szinte mindenféle zöldségnövény helyet kap.

„Az elmúlt időszakban a friss zöldség-gyümölcs értékesítésén kívül rengeteg terményt dolgoztunk fel, -mondja a két kicsi gyermeke által körbezsongott édesanya Vereczkei Anna. Szárítmányokat, befőtteket, különféle paradicsom termékeket, savanyúságokat, szörpöket készítettünk. A feldolgozás során is követjük a vegyszermentes elméletet, azaz nem használunk adalékanyagot, ízfokozót, tartósítószereket.”

   

  • Pázmándi Ízes-Ínyes Ünnep és Vásár
  • Pázmándi Ízes-Ínyes Ünnep és Vásár
  • Pázmándi Ízes-Ínyes Ünnep és Vásár