Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület • 2483 Gárdony, Szabadság út 20-22. • tdmgardony@velencei-to.hu

Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ

Cseke Gyorgy ProLineFilm

A Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központot 2010-ben adták át. Előadótermeiben, és a szabadtéri fedett színpadon, rendezvények, szabadtéri foglalkozások, kerülnek megtartásra.

2485 Gárdony-Dinnyés, Gárdonyi Géza út 25.
+36 30 905 48 80
http://www.dinnyesihagyomanyorzokozpont.blogger.hu/
dinnyeshkp@gmail.com


A Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központot 2010-ben adták át. Előadótermeiben, és a szabadtéri fedett színpadon, rendezvények, szabadtéri foglalkozások, kerülnek megtartásra. A létesítményhez tartozik egy 40 - 50 fő befogadására alkalmas ifjúsági szálláshely, illetve turistainformáció is kapható.

A  rendezvény központ Gárdony Dinnyés településrészének központjában található, a Szent György templom közvetlen szomszédágában. A csendes, falusias környezetben elhelyezkedő létesítmény vonzerejét építészeti különlegessége, kiváló felszereltsége mellett növelik a természeti, táji adottságok: Dinnyés nyugati határában helyezkedik el a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület, a Velencei-tó nyugati öblében a Velencei-tavi Madárrezervátum, mindkettő a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tájvédelmi Körzet része.

 

A Turisztikai Központ főépülete előadások, bemutatók, tanácskozások megtartására, valamint a turisták tájékoztatásának, informálásának helyszínéül szolgál. A földszinten három előadóterem, egy előcsarnok és kiszolgáló helyiségek (pl. melegítő konyha) találhatóak. Az előadótermek közül kettő egybe nyitható, lehetőséget adva nagyobb közönséget vonzó rendezvények lebonyolítására. A tetőtérben a rendezvények fellépőit kiszolgáló helyiségek, (pihenőszoba, öltözők, vizesblokk) kerültek kialakításra. Alapterület: földszint: 239 m2, tetőtér 154 m2.
Az egyedi építészeti stílusú kapu épületlenben íves, fedett-nyitott terek kialakításával, lehetőség nyílik szabadtéri foglalkozások megtartására az időjárástól függetlenül. Az északi épületszárnyban közönségforgalmi vizesblokkok, a déli épületszárnyban kiszolgáló helyiségek (iroda, büfé, személyzeti öltöző) vannak. Alapterület: a fedett-nyitott tér alapterülete: 225 m2, a zárt épületrész alapterülete: 60 m2.
A színpad, egyedi tervezésű, természetes alapanyagok felhasználásával lett kialakítva, mely a terület központi részén található. A terep lejtését kihasználva a kapcsolódó területek nézőtérként funkcionálnak. A színpadhoz kisebb öltözőblokk is tartozik. Alapterület: előtetővel fedett színpad területe: 154 m2, öltöző: 35 m2.



Innen indul a Madárdal tanösvény, amely Gárdony Város területén és a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Területen vezet. A tanösvény teljes hossza 16 km, mely egy 2,6 km-es belső körből és az abból három helyen kiágazó, illetve más létesítményekkel összekötő szakaszokból áll. Útvonala érinti a legfontosabb turisztikai-kulturális értékeket, a Madárvártától a Gárdonyi Géza Emlékházig. Az útvonal sajátos jellegéből adódóan több irányból is végigjárható a tanösvény, illetve tetszés szerint több helyen is megszakítható bejárása. Minden egyes kiinduló pontnál nagyméretű általános tájékoztató táblát helyeztünk el, rajta a teljes terület térképével. 38 db közepes méretű tábla szolgálja a tájékozódást, illetve az adott helyszínen lévő természeti képződmények, élőlények és kulturális látnivalók részletes megismerését.

 

 

Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület • 2483 Gárdony, Szabadság út 20-22. • tdmgardony@velencei-to.hu