Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület • 2483 Gárdony, Szabadság út 20-22. • tdmgardony@velencei-to.hu

Agárdi Tenisz Club

Agárdi Tenisz Club

Salakos teniszpályák az agárdi Parkerdő- és Szabadidőközpont területén

2484 Gárdony-Agárd, Agárdi Parkerdő
+36 20 281 6556
Facebook: https://www.facebook.com/agarditc
Instagram: https://www.instagram.com/agarditc/
horogistvan@gmail.com




Az agárdi teniszélet az 1970-es évek végén kezdett kibontakozni. Az agárdi hajókikötő szomszédságában néhány lelkes teniszezni vágyó fiatalnak köszönhetően megépült egy aszfaltos pályát, melyre a későbbiekben műanyag borítás került.

A 1980-as évek legelején már három pályán ütötték a fehér, vagy sárga labdát az akkori lelkes amatőrök. A pályák megépítésében óriási szerepe volt Magyar Istvánnak, aki az agárdi tenisz megalapítója volt, illetve akkori cégének a VEKÜ-nek(Velencei Tavi Költségvetési Üzem). Ezenkívül nagyon fontos szerepet játszott a VIB( Velencei tavi Intéző Bizottság). Megalakult a mai klub elődje,az AGÁRDI MEDOSZ S.E. Az egyesület három pályával, és egy hangulatos nádtetős öltözővel rendelkezett közvetlenül a Velencei- tó mellett. Rövid idő elteltével egyre többen és többen kezdtek teniszezni Agárdon. Az egyesület csapata a megyei bajnokság megnyerésével kiharcolta a jogot, hogy az országos III. osztályú bajnokságban induljon. Az akkori csapat tagjai a következők voltak: Bondár Gábor, Borsi Sándor, Dubai István, Egri László,Gyöngyösi Ferenc, Magyar István, Molnár Csaba, Szalai László, Szalai Péter.

Ekkor már nagyon sok tehetséges fiatal is teniszezett Agárdon. A 80-as évek közepén nagy változás történt. A VIB eladta a területet, ahol a pályák voltak. Így az egyesületnek új otthon után kellett néznie. A VEKÜ és az akkori tanács segítségével megépültek az új pályák a parkerdőben. 1988-ban vették birtokba az agárdi teniszezők a hét darab kitűnő minőségű salakos pályát. A rendszerváltás meghozta szelét az egyesülethez is. 1990-től Velencetours SC néven működött tovább az egyesület.

A kilencvenes évek elején több nemztközi versenyt is rendeztek Agárdon. Itt vált ismert teniszezővé többek között a svájci Marc Rosset, aki később a világranglista első tíz helyezettje között volt jegyezve. 1995-ben ismét változás következett. Az egyesület felvette a ma is használt Agárdi Tenisz Klub nevet. A kilencvenes évek végére a klub felnőtt csapata feljutott az I.osztályba.

2002-ben a csapat Szuperligás lett, tehát az ország nyolc legjobb csapata közé került.

A következő évben soha nem látott teniszélet folyt Agárdon. A klubnak volt csapata férfiaknál, és nőknél egyaránt az I., és a III. osztályban. Ezenkívül minden korosztályban képviselték tehetséges fiatalok a klubot az országos versenyeken. Végül sajnos anyagi okok miatt a csapatok megszüntek a klubnál, csak a "kiöregedett" lelkes régi csapattagok álltak össze, és indultak el a III. osztályú bajnokságban. Ezt, majd a következő évben a II. osztályú bajnokságot megnyerve 2007-ben a csapat az Országos I. osztályú csapatbajnokságban indult. A csapat jelenleg is itt szerepel, és nagyjából 10 éve ugyanazokkal a lelkes játékosokkal küzd a bajnokságban.

Természetesen nem lehet elfelejteni az utánpótlást sem. Az elmúlt több mint 30 évben több száz gyerek tanult meg teniszezni Agárdon, akiknek jó néhány esetben már a gyermekei is az agárdi tenisz hírnevét öregbítik.

Végül néhány szó a jelenről címszavakban:

  • 7 salakos pálya
  • 35-40 klubtag
  • 40-50 gyerek a tenisziskolákban,akiknek mintegy 30%-a országos versenyeken szerepel.
  • I. osztályú férfi csapat

A múltból napjainkba érve látszik rövid történelmi áttekintésünkből, hogy az agárdi tenisznek méltán van országos híre. Remélhetőleg ez a későbbiekben is így lesz, és a múltbeli, és jelenlegi eredmények még inkább vonzóvá teszik a teniszsportot és a klubot a Velencei-tó környékén élők, és az ide látogatók számára.


Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület • 2483 Gárdony, Szabadság út 20-22. • tdmgardony@velencei-to.hu