Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület • 2483 Gárdony, Szabadság út 20-22. • tdmgardony@velencei-to.hu

Gyapjaszsák

Gyapjaszsák

A velencei-tavi táj rendkivül gazdag természeti értékekben, a tó északi partján húzódó Velencei-hegység pedig valóságos geológiai múzeum.

SukoróA velencei-tavi táj rendkivül gazdag természeti értékekben, a tó északi partján húzódó Velencei-hegység pedig valóságos geológiai múzeum. Felszinén különleges egyedi és csoportos sziklaalakzatok, kőtengerek, gránitkapuk váltják egymást. Egyedi sziklaképződményei közül Európa-hirűek az ingókövek. 

Gyapjaszsák. A Pákozdtól északra fekvő Sár-hegyen és az ettől DK-re eső területen a gránit különböző méretű és formájú sziklacsoportokat alkot. A gránitsziklákat repedések hálózzák be, melyek nagy négyszögletes hasábokra tagolják a kőzetet. Ezeken a felszíneken folyik a kőzet aprózódása, mállása. A felszín mállása folytán a gránittömbök élei lekoptak. A málladékot a szél és a csapadékvíz elszállította, így a tömbök elváltak egymástól. Ezek a képződmények az ún. ingókövek. Ám ingóköveket nemcsak Pákozdtól északra, ezen az összefüggő, országos jelentőségű védett természeti területen találhatunk, hanem pl. Sukoró közvetlen határában is. A Gyapjaszsák és környéke helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület • 2483 Gárdony, Szabadság út 20-22. • tdmgardony@velencei-to.hu