Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület • 2483 Gárdony, Szabadság út 20-22. • tdmgardony@velencei-to.hu

Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) - Nemzeti Emlékhely

Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) - Nemzeti Emlékhely

Hadtörténelmünket az 1848-as eseményektől napjainkig bemutató emlékpark, melynek szolgáltatásait különböző korosztályoknak szóló, honvédelmi, hadtörténelmi programok, vetélkedők, versengések, akadályversenyek teszik teljesebbé.

8095 Pákozd, Mészeg-hegy hrsz. 087.
+36 30 474 7905
+36 70 453 2785
http://www.kempp.hu
kempp@kempp.huPákozdon, a Mészeg-hegyen kialakított, több hektáros területen Európai Uniós támogatással épült, a hadtörténelmünket az 1848-as eseményektől napjainkig bemutató emlékpark, melynek szolgáltatásait különböző korosztályoknak szóló, honvédelmi, hadtörténelmi programok, vetélkedők, versengések, akadályversenyek teszik teljesebbé.


Az elmúlt 163 év jelentős eseményeit öt állandó kiállítás, és a II. világháborúban elesett katonák emlékét őrző Don-kanyar kápolna hozza szinte megérinthető közelségbe. A számos emlékmű, kopjafa és szobor mellett a látogatók megtekinthetik az 1848/49-nek emléket állító múzeumot, végighaladhatnak egy eredeti, II. világháborús lövészárkon, korabeli felszerelési tárgyakkal berendezett bunkerban képzelhetik el az I. világháború olasz frontján szolgáló katonák életét, a sorkatonaság tárgyi emlékeivel találkozhatnak, a békefenntartás történetével ismerkedhetnek meg, vagy éppen repülőgép szimulátoron hasíthatják az égboltot.
Öt állandó kiállítás tekinthető meg a KEMPP területén:
  1. 1848. szeptember 29-es Pákozd - sukorói csata emlékműve- és emlékmúzeuma
  2. „136 év” - a magyar honvéd élete a sorozott hadkötelezettség időszakában
  3. XX. századi háborúk emlékpontja
  4. „Misszió” - Magyarok a békefenntartásban
  5. NATO tájékoztató pont
A Katonai Emlékpark megközelíthető:
Budapest felől: M7 50 km-nél lévő pákozdi pihenőtől jobbra, Sukoró irányába kanyarodva (majd az első lehetőségnél ismét jobbra kanyarodva)
Siófok irányából: M7 50 km-nél lehajtva a sztrádáról jobbra kanyarodva az Arborétum és a Hajóállomás irányába
A KEMPP elérhető Velencéről és Agárdról hajóval is.Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület • 2483 Gárdony, Szabadság út 20-22. • tdmgardony@velencei-to.hu