Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület • 2483 Gárdony, Szabadság út 20-22. • tdmgardony@velencei-to.hu

Pákozdi Pagony - Vadaspark és Arborétum

Pákozdi Pagony - Vadaspark és Arborétum

A Pákozdi Pagony a Velencei-hegység és a Velencei-tó között, a Mészeg-hegy oldalában található közel 100 hektáros kirándulóhely.

8095 Pákozd, Mészeg-hegy

+36 30 417 0133

pakozdipagony@vadex.hu

https://pakozdipagony.vadex.hu/GYERE KI A PAGONYBA!
A Pákozdi Pagony a Velencei-hegység és a Velencei-tó között, a Mészeg-hegy oldalában található közel 100 hektáros kirándulóhely. Célunk az, hogy a hozzánk ellátogatók részére minél színesebben,  érdekesebben, élményszerűbben mutassuk be a terület élővilágát.

EGY KIS PAGONY TÖRTÉNELEM
A terület a bronzkor óta lakott.  A korabeli elbeszélések szerint a honfoglaló magyar nép Veszprém felé haladva Pákozdnál ütött tábort Árpád egyik „költött” vezére, Ösbő vezetésével, majd a terület később Buda – Fehérvár – Veszprém útvonal egyik állomásaként szolgált. Történelmünk jelentős csatái (1543., 1848., 1944-1945. tél) zajlottak itt, melyek történetét a szomszédos Katonai Emlékhely őrzi. 
A vidék népességének megélhetését évszázadokon át az állattartás, halászat és mezőgazdaság adta. A mai Pagony területén egykor kopár, kiégett legelők voltak, majd a tó és környezetét érintő nagyszabású fejlesztéseknek köszönhetően kiemelt üdülőövezet és kulturált ismeretterjesztő, oktatási és sport lehetőségeket szolgáló bázis jött létre. A Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum - korábban Pákozd-Sukorói Arborétum, ill. Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark - a Velencei-tó környékének kedvelt kirándulóhelye.

NÉZZ KÖRÜL, ISMERD MEG!
A Pagony gazdag növény- és állatvilágával kiváló lehetőséget kínál a természet iránt érdeklődők számára. A vadasparkban több mint 7 hektáros területen természetes környezetükben figyelhetők meg az erdei nagyvadak, a gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, muflon és az őz. Büszkék vagyunk rá, hogy hazánk vadasparkjai és állatkertjei közül nálunk lelhető fel a legnagyobb szikaszarvas állomány. A madárröpdékben fácánok, vadpulykák, szajkók és gyöngytyúkok várják látogatóikat. A vízi világ megfigyelőpontról tőkés récék, nyári ludak, mandarin récék tanulmányozására nyílik lehetőség.  Az őshonos állatok mellett a Pagonyban helyet kapott a világ második legnagyobb madara is, az Ausztráliából származó emu. Érdemes végigsétálni a közel másfél kilométer hosszú, 9 állomásos erdészeti tanösvényen, és az útvonal mentén létesített 15 méter magas kilátóból megcsodálni a Velencei-tó látképét. Az interaktív játékokkal felszerelt Tájmúzeum betekintést nyújt a Velencei-tó és a Velencei-hegység természetrajzába, a halászati kiállítás pedig a régi, helyi halászok, nádvágók életét mutatja be. 

Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület • 2483 Gárdony, Szabadság út 20-22. • tdmgardony@velencei-to.hu